Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

GRAZIA MAESTRO!

„Otišao je istinski zaljubljenik u strip i legenda devete umetnosti. Ostavio je iza sebe brojne strip junake i edicije kao i kompaniju koja će nastaviti i dalje da širi strip umetnost u celom svetu. Hvala ti Serđo što si sa nezaboravnim junacima obeležio moje detinjstvo, mladost pa i sada zrelije doba! Grazia maestro!“ Ovo je jedan od brojnih izraza zahvalnosti, divljenja i poštovanja prema liku i delu Serđa Bonelija, urednika čuvene izdavačke strip kuće Boneli, koji je preminuo u 79. godini u ponedeljak ujutro u Monci, nakon kraće bolesti, kako su izvestili italijanski mediji.

Na sajtu knjižare Darkvud, specijalizovane za stripove, i drugi ovdašnji zaljubljenici u devetu umetnost, a posebno u Bonelijeva izdanja i najpoznatije junake ovog autora i izdavača poput Zagora i Mister Noa, ostavili su svoje poruke povodom tužne vesti. „Poslednjih godinu i po dana sam se nadao da će Serđo (Nolita) onako iz nekog gušta uzeti i napisati neku trodelnu Zagorovu epizodu, koju bi poslednjim atomima snage nacrtao Feri onako kako je to umeo, onako da izgaram za sledeću epizodu kao što sam izgarao kao klinac, a onda se obojica oprostiti od Zagija zauvek. Sada mi je ostao samo san. Sunce polako zalazi nad Darkvudom. Zbogom Nolita. Hvala ti za Zagora, i što si mi ulepšao detinjstvo.“

Serđo Boneli (it. Sergio Bonelli, 2. decembar 1932 – 26. septembar 2011) italijanski je strip autor i izdavač. Rođen je u Milanu, a njegov otac, Đan Luiđi Boneli, bio je tvorac Teksa Vilera i brojnih drugih italijanskih strip junaka. Serđo je veoma mlad počeo da radi u porodičnoj izdavačkoj kući, najpre kao kurir i radnik u skladištu, a 1957. dolazi na čelo izdavačke kuće Čepim, koja kasnije menja ime u Serđo Boneli editore. Kako bi se distancirao od svog slavnog oca, često je svoje radove potpisivao pod pseudonimom Guido Nolitta. Svoj debi kao scenarista imao je 1957. godine kada je na italijanski preveo španski serijal Verdugo Ranch, da bi zatim napisao i završnu epizodu ovog serijala koju je nacrtao Franko Binjoti. Krajem 50-ih i početkom 60-ih Boneli je napisao nekoliko epizoda Malog Rendžera. Godine 1960. napisao je Il Giudice Bean, mini-seriju od šest epizoda koju je ilustrovao Serđo Tarkvinio. Iste godine upoznao je crtača Galijena Ferija s kojim je 1961. stvorio Zagora, jednog od najpopularnijih strip junaka. Boneli je pisao skoro sve priče o Zagoru do 1980. (br. 182). Ove godine ovaj junak, indijanskim imenom Zagor Tej Nej, odnosno, Duh sa sekirom, gospodara Darkvuda, napunio je 50 godina. Godine 1975. Serđo je stvorio svog drugog najpoznatijeg junaka – Mister Noa, bivšeg američkog vojnika koji 50-ih godina živi u brazilskoj Amazoniji, za koga je uvek pričao je njegova omiljena kreacija. Prema pisanju dnevnika Republika, Mister No je lik koji „predstavlja momenat prekida sa tradicijom izdavačke kuće koju je osnovao njegov otac“. „Vojnik Džek Drejk je antijunak, veoma human i veoma daleko od nepogrešivih junačkih figura poput Teksa Vilera“, navodi taj list. Njegov lik savršeno se uklopio u promene prilika u kulturi: on je moderan i ciničan, malo je heroj, malo antiheroj, i nije patetičan, što je najbitnije. Strip se ugasio 2006. godine, posle više od 30 godina uspešnog izlaženja. Boneli je zamenio svog oca na mestu scenariste stripa „Teks Viler“, koji je i danas jedan od najprodavanijih stripova u Italiji.

Bonelide

Najpoznatiji naslovi ovog izdavača su „Teks“ i „Dilan Dog“, koji se svakog meseca prodaju u više od 800.000 primeraka. Ova izdavačka kuća, specijalizovana za stripove, osmislila je i tzv. Boneli format – manji u odnosu na dotadašnji, u crno-beloj tehnici, sa pričama od 98 do 300 stranica.

Nakon uspeha „Dilan Doga“, mnoge izdavačke kuće su počele da štampaju stripove u istorijskom Boneli formatu. Kritičari će ova izdanja etiketirati terminom „bonelide“. Zvanični zastupnik izdanja ove kuće u Srbiji je edicija Veseli četvrtak, koja je za svoje prve tri godine objavila preko tri stotine različitih Boneli stripova.

Izvor: Danas A. Ćuk, I. Matijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *