Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POLANSKI PRIMIO NAGRADU DODELJENU 2009. U CIRIHU

Francuski reditelj poljskog porekla Roman Polanski primio je danas u Cirihu počasnu nagradu koju mu je 2009. godine dodelio Filmski festival u tom gradu, ali nije tada nije mogao da je dobije jer je bio uhapšen.

Reditelj je stigao na mesto ceremonije u crnom odelu i beloj košulji, uz aplauze obožavalaca. Zaustavio se da potpiše brojne autograme i pozira za fotografe.

Polanski nije danas dao izjavu novinarima.

„Bolje ikad nego nikad. To je način da se pozdravi i zahvalim onima koji su me podržali u mojim teškim vremenima“, rekao je Polanski juče za švajcarsku televiziju TSR.

Nikada nisam rekao ‘nikad se neću ovde vratiti’, posle hapšenja 27. septembra 2009. godine po dolasku na ciriški aerodom na osnovu međunarodne poternice, rekao je Polanski.

Reditelj je rekao da već 40 godina dolazi u Švajcarsku gde ima mnogo prijatelja.

Polanski je prvi put došao u tu zemlju posle ubistva 1969. godine u Los Anđelesu njegove supruge, glumice Šeron Tejt, tada u osmom mesecu trudnoće. Sekta Čarlsa Mensona je tada pored nje ubila još četiri osobe.

Posle hašenja, reditelj je napustio 9. decembra zatvor kantona Ciriha. Bio je u kućnom pritvoru u Gštadu pod kaucijom od 4,5 miliona švajcarskih franaka i morao je da nosi elektronsku narukvicu.

Izvor: BlicOnline/Beta Foto: AFP

Oslobođen je kućnog pritvora u julu 2010. godine, pošto je Švajcarska odbila da ga isporuči SAD, gde je optužen za seksualne odnose s maloletnicom od 13 godina 1977. godine.

Izvor: BlicOnline

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *