Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VATIKAN DEMANTUJE OTKRIĆE KARAVAĐOVE SLIKE

VATIKAN – Upravnik Vatikanskih muzeja Antonio Paoluči demantovao je vest da je nedavno otkrivena slika u sakristiji jezuitske crkve u Rimu nepoznato delo Mikelanđela Merizija da Karavađa (Michelangelo Merisi da Caravaggio).

Paoluči u tekstu objavljenom u listu Oservatore romano (L’Osservatore Romano) piše da je slika „Mučeništvo svetog Lorenca“ najverovatnije kopija originala koji je naslikao neki umetnik pod Karavađovim uticajem.

Autorka članka, istoričar umetnosti Lidija Salvijuči Insolera (Lydia Salviuči) jasno je stavila na znanje da ne donosi zaključke o autentičnosti dela i da je potrebno još ispitivanja.

Način na koji je Oservatore romano pisao slici, međutim, sugerisao je da je otkrivena do sada potpuno nepoznata slika majstora koji je umro pre 400 godina.

U tekstu objavljenom 18. jula – na dan umetnikove smrti – naglašavaju se sličnosti sa drugim njegovim radovima kao što su korišćenje efekta svetlosti i senke, jedinstvena perspektiva iz koje je prikazan subjekat, položaj tela sveca.

U tekstu pod naslovom „Novi Karavađo? Ne baš“ objavljenom u ponedeljak, Paoluči piše da „Mučeništvo svetog Lorenca“ nije u rangu Karavađa, da je slika u najbolju ruku „skromnog“ kvaliteta i da su ruke potpuno van perspektive.

Bivši italijanski ministar kulture takođe je naveo da ne kritikuje Insoleru i podsetio da je ona jasno napisala da su potrebne dodatne analize i dokumentacija da bi se dobio konačan odgovor da li je to stvarno Karavađov rad.

„Mučeništvo svetog Lorenca“ danas bi javnosti trebalo da bude predstavljeno u Ministarstvu kulture.
Karavađo, koji je vodio razuzdan život, umro je 1610. u toskanskom gradu Porto Erkole, u 40. godini, pod nerazjašnjenim okolnostima.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *