Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„PARNI VALJAK“ U ARENI 16. OKTOBRA

Koncert popularne zagrebačke grupe „Parni valjak“, prvi nakon više od 20 godina, biće održan 16. oktobra u Beogradskoj areni.

Jedna od najpopularnijih rok grupa u bivšoj Jugoslaviji se trenutno nalazi u finišu turneje po skoro svim većim gradovima nekadašnje Jugoslavije, a zbog izizetnog interesovanja publike u Srbiji, ugovoren je i koncert u Beogradu.

„Kada smo krenuli na ovu turneju, otvorili smo i zvaničnu stranicu na „Fejsbuku“ gde su odmah počeli da stižu pozivi publike sa raznih strana. Beograd nas je tu od samoga početka zvao, iz dana u dan. Telefoni nam zvone stalno, javljaju se prijatelji, kolege, svi pitaju kad dolazimo. I evo, konačno. Toliko dugo nismo svirali u Beogradu i toliko mi je sve to emotivno da kad počne koncert nadam se da ni neću čuti muziku od pjevanja iz publike!“, prokomentarisao je nastupajući koncert u Beogradu vođa grupe Husein Hasanefendić Hus

Poslednji koncert u Beogradu „Parni Valjak“ je održao pre više od 20 godina, dok je grupa pre skoro 35 godina svoj prvi album „Dođite na show!“ (1976) objavila upravo za PGP RTB i tako otpočela jednu od najtrajnijih muzičkih priča na ovim prostorima.

Prvu postavu grupe su pored Hasanefendića činili Aki Rahimovski, Srećko Antonioli, Zlatko Miksić i Jurica Pađen. Nakon objavljivanja drugog albuma „Glavom kroz zid“ (1977) Pađen napušta bend i njegovo mesto nakratko zauzima Džoni Štulić koji ubrzo potom osniva „Azru“ čije prve pesme producira upravo Husein Hasenefendić Hus.

Album „Gradske priče“ (1979) donosi nove izmene u postavi ali i zvuku Parnog valjka, a zanimljivo je da te godine izlazi i ploča na engleskom „City kids“ koja dobro prolazi u nekoliko evropskih zemalja, ali bend nastavlja sa radom na sceni nekadašnje Jugoslavije. Pravi uspeh stiže godinu kasnije sa albumom „Vruće igre“ (1980) i hitovima „Javi se“ i „Ona je tako prokleto mlada“.

U toku svog postojanja grupa je objavila i albume „Vrijeme je na našoj strani“ (1981) sa hitovima „Kao ti“, „Staška“ ili „Moje dnevne paranoje“, zatim „Koncert“ (1982),“Glavnom ulicom“ (1983) i „Uhvati ritam“ (1984),“Pokreni se!“ (1985),“E=mc2″ iz 1986. godine, „Anđeli se dosađuju?“ (1987) a devedeste godine zaključuju albumom „Lovci snova“ iz 1990. godine.

Nakon višegodišnje pauze 1994. godine objavljuju album „Buđenje“, 1997. godine živi album „Bez struje – Live in ZeKaeM“ i studijski album „Samo snovi teku uzvodno“.

Poslednji studijski album „Pretežno sunčano?“ objavljuju 2004. godine i sledeće godine, nakon pune tri decenije objavljuju definitivno povlačenje sa scene uz veliki oproštajni koncert.

Članovi kreću svojim putevima, ali nakon četiri godine dolazi do spontanog okupljanja na sceni zagrebačkog kluba „Sax“ nakon čega se javlja ideja da se napravi najveća turneja u svojoj istoriji koja počinje krajem prošlog leta kulminirajući sa rekordnom posetom na koncertu u Zagrebačkoj areni, a nakon toga ubrzo slede i prepuna sarajevska Zetra i ljubljanska dvorana Tivoli.

Turneja protiče u znaku singla i dokumentarnog filma „Nakon svih ovih godina“, a bend 6. maja ove godine i definitvno potvrđuje da snima novi album i objavljuje novi singl „Stvarno, nestvarno“ čiji je spot objavljen sredinom jula.

Organizatori su saopštili da će datum početka prodaje ulaznica i cene za beogradski koncert objaviti naknadno.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *