Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„BESA“ NAGRAĐENA U MOSKVI

Film „Besa“ Srđana Karanovića dobio je nagradu Federacije kino-klubova Rusije na nedavno završenom 32. moskovskom međunarodnom filmskom festivalu.

Nagrada za najbolji film festivala, koji je održan od 17. do 26. juna, pripala je venecuelanskom reditelju Marselu Raskinu za film „Brat“, koji govori o braći fudbalerima Danijelu i Huliju. „Život će nam uvek davati golove. Mi ćemo gubiti. Međutim, svakog dana treba da se budimo sa osećajem da je rezultat 0:0. I jednostavno da radimo svoj posao“, citirao je Raskin repliku iz svog filma prilikom preuzimanja nagrade.

Za najboljeg reditelja na festivalu proglašen je Poljak Jan Kidava-Blonjski, koji se na predstavio filmom „Ružica“. Vilma Cibulkova proglašena je najboljom glumicom, za ulogu u češkom filmu „Kao raj na zemlji“, a najbolji glumac je Nik Helilaj, koji je igrao u filmu „Albanac“ Johanesa Nabera. Francuska glumica Emanulea Bear dobila je specijalnu nagradu za glumačko umeće i vernost principima škole Stanislavskog.

Karanovićev film, koji je dobio nagradu Federacije kino-klubova, sniman je u srpskoj, slovenačkoj, francuskoj, mađarskoj i hrvatskoj koprodukciji. Glavne uloge u ovom ostvarenju tumače Miki Manojlović i Iva Kranjc.

Tokom deset festivalskih dana prikazano je 340 filmova, od kojih je 17 bilo u takmičarskom delu programa. Na završnoj večeri prikazan je film „Neobične Adeline avanture“ Luka Besona, koji je bio predsednik žirija.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *