Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TKO ĆE DOBITI „ZNANSTVENOG BOOKERA“?

Dosadašnji laureati su slavna imena svjetske znanosti i znanstvene publicistike – Hawking, Diamon, Jones, Green…

ZAGREB – Royal Society, britanska akademija znanosti koja će iduće godine obilježiti 350 godina svoga postojanja, objavio je listu od šest naslova koji se natječu za najbolju popularno-znanstvenu knjigu. Među finalistima nagrade poznate u javnosti i kao „znanstveni Booker“ tri su američka znanstvenika i tri britanska novinara i publicista.

– Zadivljeni smo činjenicom da se natjecalo mnogo fascinatnih knjiga koje pokrivaju široko područje. Posve je jasno da postoji velika publika za knjige koje znanost objašnjava na jasan i šarmantan način. Također, ne manjka ni autora takvih djela – izjavio je predsjednik žirija, nobelovac Tim Hunt (nedavno je održao predavanje u Splitu).

Pitanje prestiža

Nagrada Royal Societyja za najbolju knjigu iz popularne znanosti u javnosti dodjeljuje se od 1988. godine, a do prije nekoliko godina nosila je naziv Aventis Prize.

Među dosadašnjim dobitnicima toga prestižnog priznanja neka su slavna imena svjetske znanosti i znanstvene publicistike poput Stephena Hawkinga, Jareda Diamonda, Steve Jonesa, Briana Greena, Rogera Penrosea i Stephena Jay Goulda.

Tko su favoriti

Među ovogodišnjim finalistima nema razvikanih znanstvenih zvijezda pa je teško prognozirati tko je favorit za nagradu u iznosi od oko 11.000 eura koja će biti dodijeljena 15. rujna.

No sve knjige koje su ušle u uži izbor zanimljivo su, zabavno i nadasve edukativno štivo.

Među ovogodišnjim finalistima su američki znanstvenici Leonard Mlodinow, koji surađuje s Hawkingom, Avery Gilbert i Neil Shubin, kolumnist Guardiana Ben Goldacre, te britanski publicisti Richard Holmes i Jo Marchant.

Izvor: Jutarnji hr Tanja Rudež

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *