Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POČEO FESTIVAL KNJIGE I POEZIJE „TI,MEĐUTIM…“

U Biblioteci grada Beograda večeras je otvoren, sedmi po redu, festival knjige i poezije „Trgni se! Poezija!“ pod sloganom „Ti, međutim…“, po stihu Miloša Crnjanskog.

Međunarodni festival poezije i knjige otvoren je omažom pesniku Milošu Crnjanskom (1893-1977), a stih „Ti, međutim…“ uzet je iz njegove pesme „Lament nad Beogradom“.

O Crnjanskom je na otvaranju govorio profesor Milo Lompar, predsednik zadužbine Miloš Crnjanski, rekavši da je taj književnik bio veliki putnik srpske i svetske književnosti i „moderna mapa srpske lirike“.

Osnovno osećanje Crnjanskog je čežnja za zavičajem i njegova poezija, prema rečima Lompara, dala je autentični tok ne samo srpskoj već i evropskoj književnosti.

– Crnjanski je pisao o različitim motivima, ali konstantni osećaji kod njega su – osećaj egzila, beskućnost, putovanje ljudske duše – istakao je Lopmar primetivši da se to vidi i u početnim stihovima njegove pesme „Stražilovo“.

Prisutne je u prepunoj Rimskoj dvorani pozdravila direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov koja je istakla da se nada da će do 1. juna, dok traje festival u okviru ove ustanove čuti dosta poezije, ocenivši da je ovo „vraćanje poezije u kulturni život „Beograda“.

Direktor festivala Dejan Matić istakao je da su izabrani stihovi iz pesme „Lament nad Beogradom“ iz mnogo razloga, a da je jedan taj jer su „mnogi bar jednom u životu osetili unutrašnje izgnanstvo“.

Nakon Lomparovog govora prikazan je kratak film „Lament nad Beogradom“ Neška Uskokovića i otvorena istoimena izložba Olge Krasić Marjanović.

Na festivalu će učestvovati više od 17 pesnika iz preko 10 zemalja, kao i veliki broj prevodilaca, a posetioci će moći da uživaju u razgovorima sa pesnicima, čitanju poezije i u kratkometražnim arthaus filmovima.

Izvor: BlicOnline

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *