Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

GLAS PROTIV „MILUTINA MILANKOVIĆA“

Film „Milutin Milanković – Putnik kroz vasionu i vekove“ Dragana Elčića, realizovan u produkciji Udruženja građana „Milutin Milanković“, beogradske Akademije umetnosti i Alliance Media Group iz Beograda, povodom 130 godina od rođenja ovog slavnog naučnika, biće prikazan danas u podne u Privrednoj komori, a juče je prikazan novinarima i ekipi filma u Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Film prati životni put Milutina Milankovića, od ranih dana do sticanja najviših sertifikata u oblasti tehničkih nauka i članstva u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Njegov naučni rad uključuje i prvu matematičku teoriju o periodima ledenog doba, novu metodologiju u oblasti klimatologije i najpreciznijeg astronomskog kalendara ikada kreiranog. Milanković se danas, u svetskim krugovima smatra za najcitiranijeg naučnika tog profila na svetu, i jednim od najvećih umova 20. veka.

U ovoj godini, posvećenoj njemu, u više navrata su proslavljani njegovi lik i delo, a film Dragana Elčića samo nastavlja proslavu tog jubileja. Film traje oko 80 minuta, a u igranim delovima pojavljuju se Dušan Poček, Vladan Dujović, Dejan Petrošević, Mihajlo Andrić i drugi.

Dalja sudbina filma je neizvesna, jer su se nakon projekcije čuli i glasovi protiv ovog ostvarenja, okrenuti ka zaštiti autorskih prava. Naime, 11. marta Okružnom sudu u Beogradu podneta je tužba radi zaštite autorskih prava gospodina Dušana Vulekovića iz Kotora, kao jedinog reditelja igrano-dokumentarnog filma o Milutinu Milankoviću pod nazivom „Putnik kroz vasionu i vekove“. U privremenoj meri Okružnog suda, koja je podeljena juče nakon projekcije filma u Kinoteci, navodi se da se tuženima Draganu Elčiću, Udruženju građana „Milutin Milanković“ i Fakultetu umetnosti „Akademija umetnosti“, zabranjuje da dokumentarni film o Milutinu Milankoviću „javno prikazuju, emituju, objavljuju, iskorišćavaju, beleže, umnožavaju, javno saopštavaju uključujući interaktivno činjenje filma dostupnim javnosti, reklamiraju, na bilo koji način i u bilo kom obliku i u bilo kojim sredstvima javnog informisanja uključujući i objavljivanje na Internet stranicama tuženih ili bilo kojih trećih lica, stavljaju u promet, prilagođavaju, aranžiraju ili menjaju na bilo koji način, kao i da ga na bilo koji drugi način upotrebe, a što može dovesti do kršenja prava tužioca Dušana Vulekovića iz Kotora, kao jedinog reditelja“. Sudski postupak je u toku.

Indonežanski film u Kinoteci

Projekcijom filma „Družina duge“ Ririja Rize, jednog od najnagrađivanijih autora Indonezije, večeras u Muzeju jugoslovenske kinoteke, u 19.30 sati počinje revija posvećena kinematografiji ove zemlje i tom autoru. Narednih dana, slede projekcije njegovih filmova, kojima je skrenuo pažnju svetske javnosti na sebe i doveo svoju zemlju na najprestižnije svetske festivale.

Izvor: Danas D. Jovićević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *