Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MIROSLAVU MAKSIMOVIĆU NAGRADA „VASKO POPA“

VRŠAC Nagradu „Vasko Popa“ dobio je pesnik Miroslav Maksimović (1946) za zbirku pesama „77 soneta o životnim radostima i teškoćama“, koju je objavila beogradska „Prosveta“.

Darodavac nagrade koja nosi ime jednog od naših najvećih pesnika i dodeljuje se od 1995. godine, je Fondacija Hemofarm iz Vršca, rodnog grada Vaska Pope.

Jednoglasni u oceni da je Maksimovićeva zbirka pesama bila najbolja u 2008. godini bili su članovi predsednik žirija Radomir Putnik, Slobodan Zubanović i Bogdan A. Popović.

U najužem izboru su bile i zbirke: „Dinarski Buda“ Dragoslava Dedovića (izdavač „Prosveta“, Beograd), „Promašaji“ Vladimira Kopicla (Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“, Kraljevo), „Putovati u Olmo“ Ota Horvata (Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“, Kraljevo) i „Glava“ Ivana Rastegorca (Društvo „Istočnik“, biblioteka časopisa „Poezija“, Beograd).

Obrazlažući odluku žirija, Popović je rekao da nagrađena zbirka „77 soneta o životnim radostima i teškoćama“ predstavlja izbor iz svih soneta koje je pesnik napisao u periodu od 1968. do 2008. godine. U ovim sonetima Maksimović gradi svojevrstan „mit o svakodnevnom životu“. Njegovi soneti proizlaze iz potrebe za kakvim-takvim skladom, za mirenjem protivurečnosti.

Na vest o nagradi Maksimović je rekao da postoje dva razloga zbog kojih bi pesnik trebalo da se obraduje nagradi „Vasko Popa“. Prvi je taj što je Popa apsolutno bio posvećen poeziji (u svojoj biblioteci držao je samo zbirke pesama i knjige o poeziji) koja je bila mera svih stvari u njegovom pesničkom životu, ali i u njegovom svakodnevnom životu.

Drugi razlog je što je Popa sa neverovatnom lakoćom spajao najvažnije i najdublje nacionalne i duhovne teme sa ponašanjem i razmišljanjem evropskog pesnika. A to je danas svima nama potrebno, zaključio je Maksimović.
Nagrada će pesniku biti uručena 29. juna, u Vršcu, na dan rođenja Vaska Pope.

Izvor: Radio televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *