Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRVA ENCIKLOPEDIJA NAIVNE UMETNOSTI

Zuzana Vereski, „Molitva“

KOVAČICA – U Kovačici je upravo otvorena izložba „Narodna i tradicionalna umetnost zanati nacionalnih manjina i etničkih zajednica u Srbiji“ i predstavljena prva multimedijalna Enciklopedija slovačke naivne umetnosti u Srbiji, a povodom Svetskog dana maternjeg jezika.

Na izložbi u galeriji „Babka“, autori različite nacionalnosti predstavili su svoje veštine slikanje na drvetu, staklu, kao i na tikvama i jajima, dok je u Enciklopediji predstavljeno 60 slikara sa oko 1.500 reprodukcija.

U enciklopediji su dve digitalizovane monografije o naivnom slikarstvu, rad galerije „Babka“ tokom 20 godina, na slovačkom, srpskom i engleskom, a planirano je da se do 2012. godine uradi prevod enciklopedije na osam jezika.

Po mišljenju galeriste Pavela Babke, ovom enciklopedijom je na neki način zaokružen rad galerije na promovisanju naivnog slikarstva. Babka je naveo da su u enciklopediji umetnici poređani po godinama u kojima su stvarali i dodao da se u njoj mogu naći i podaci o tome gde su sve održavane izložbe naivnog slikarstava, kao i istorijat Kovačice.

Među izlagačima su Zuzana Vereski, danas jedna od najviđenijih naivnih slikarki u regionu, zatim, Ivana Dulić, Katarina Đurišova, Jožef Nađ, Eva Menčetova, Laslo Durački i Adam Mezin.

Izvor: Blic Online M.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *