Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POZORIŠTE NA TERAZIJAMA NA IVICI EGZISTENCIJE

Direktor pozorišta na Terazijama Mihailo Vukobratović kaže da su pozorišta u Srbiji u veoma teškom stanju i da im ekonomska situacioja u zemlji ne dozvoljava da normalno rade

BEOGRAD – Pozorišta na Terazijama je na ivici egzistencije, izjavio je juče direktor tog teatra Mihailo Vukobratović.

„Pozorište na Terazijama, kao i sva beogradska, a verujem i sva pozorišta u Srbiji danas, dele tešku sudbinu društva i situaciju u društvu u kojem žive i rade. To je krajnje normalna stvar. Ono što nije normalno jeste to da mi moramo da radimo u uslovima u kojima je to skoro nemoguće“, rekao je on.

„Ne bih želeo da dramatizujem više nego što treba, ali Pozorište na Terazijama je na ivici egzistencije. Ne zbog toga što loše posluje, ne zbog toga što nema publiku ili što pravi loše predstave, nego zbog toga što cela ekonomska situacija ne dozvoljava da stabilno i razumno nastavimo sa radom“, upozorio je on.

Vukobratović je ukazao da „tu ima više uzroka i više elemenata u toj priči što traži jedan širi dijalog“.

„Nadam se da će to početi što pre, jer bez takvog dijaloga i bez sagledavanja objektivne situacije u beogradskim pozorištima, ali da ne širim, u Pozorištu na Terazijama možemo očekivati vrlo brzo da zatvorimo vrata“, izjavio je on.

Višegodišnje smanjivanje budžeta za kulturu od strane osnivača – Skupštine Beograda dodatno je otežano time što ove godine pozorišta još nisu dobila ni obaveštenje od Sekretarijata za kulturu sa kojim fondom mogu da raspolažu.

Međutim, ispunjavanje materijalnih obaveza po ugovorima o autorskim pravima, o isplati izvođača i drugim stavkama ne može da čeka, pa su pozorišta sada u pat poziciji.

Izvor: Glas javnosti/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *