Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

Nastavak filma „Nacionalna klasa”

Dragan Nikolić kao Brana Mitrović FlojdBrana Mitrović poznat kao Flojd, pa Šilja, Mile, Seka persa Simke, gangster Papika i Bunjuel koji želi da upiše filmsku režiju – neki su od junaka popularnog filma „Nacionalna klasa” Gorana Markovića iz 1979. godine, koji će uskoro dobiti nastavak, najavljeno je juče u beogradskom Medija centru.

– Nalazimo se na početku rada na filmu, treba sve da izmislimo i snimimo, tako da ne mogu da najavim kada će film biti gotov – ističe reditelj Marković i dodaje: – Teško je realizovati uspešan nastavak filma pogotovu ako je film još uvek živ, još uvek se rado gleda i replike se i danas koriste. To ne bi trebalo da bude prost nastavak sa prepričavanjem prvog dela, već treba da ima ovovremensku vrednost i da se stvore nova poetika, humor i herojstvo.

Snimanje nastavkaovog kultnog srpskog filma deo je nacionalne kampanje „Brza Srbija” koju realizuje Sportski auto moto savez Srbije (SAMSS) u cilju unapređenja sportskog automobilizma, bezbednosti u saobraćaju i promovisanja Zakona o bezbednosti u saobraćaju koji stupa na snagu 10. decembra 2009. godine.

Prema rečima Dragoljuba Lekića, predsednika SAMSS, glumac Dragan Nikolić, koji je u filmu igrao lik Brane Flojda, pozdravio je snimanje nastavka, a glumačka ekipa još nije poznata. U rad na filmu biće uključen kompozitor Zoran Simjanović koji je komponovao muziku i pesme za prvi deo, koje se i danas izvode.

Film „Nacionalna klasa do 758 cm3” prema scenariju i u režiji Gorana Markovića realizovan je pre 30 godina, a glavne uloge su tumačili: Dragan Nikolić (nagrađen te godine priznanjem „Car Konstantin” na niškom glumačkom festivalu) Gorica Popović (dobitnica Zlatne pulske arene za žensku ulogu) Bogdan Diklić, Bora Todorović, Olivera Marković, Mića Tomić, Vojislav Brajović, Rade Marković i Aleksandar Berček.

I. Aranđelović – Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *