Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA PASTELA LJUBICE – CUCE SOKIĆ

Ljubica – Cuca Sokić, 1942. Beograd

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu otvorena je izložba „Pasteli Ljubice Cuce Sokić“. Izložba obuhvata 29 pastela koje danas uglavnom čuva galerija „Rima“ iz Kragujevca.

Nedavna istraživanja, naime, utvrdila su da se umetnica bavila pastelom tokom celokupnog stvaralačkog perioda, te da njen opus u ovoj tehnici broji 160 radova. Analizom pastela Ljubice – Cuce Sokić može se slediti njen razvojni put, kao i likovna istraživanja.

– Ako se vrednost i značaj umetničkog stvaralaštva može meriti i brojem dela zastupljenim u privatnim i zvaničnim kolekcijama, onda se za delo Ljubice – Cuce Sokić može reći da je, pored onoga što ga je zvanična kritika i istorija umetnosti stavila u sam vrh vrednosti druge polovine 20. veka, doseglo umetnički Parnas i svrstalo se u večnost trajanja. U poplavi novih medija i agresivnosti nove umetničke prakse „tradicionalno“ slikarstvo Ljubice Sokić deluje umirujuće i zbog svog visokog kvaliteta izaziva umetnički doživljaj koji ostaje trajno u pamćenju – rekla je, između ostalog, na vernisažu prof. Ivana Simeonović Ćelić.

Izložbu prati bogato ilustrovan katalog Cucinih dela iz kolekcije Aleksandra Milojevića, sa tekstom dr Jasne Jovanov, autorke koncepta postavke koja se može videti do 7. avgusta. Dotle bi trebalo da izađe iz štampe i knjiga „Pasteli Ljubice Cuce Sokić“ dr Irine Subotić u izdanju galerije „Rima“.

Izvor: Blic Online M.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *