Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŠARLOTA REMPLING I VIM VENDERS NA FILMSKOM FESTIVALU U SARAJEVU

SARAJEVO – Šarlota Rempling, glumica, i Vim Venders, nemački reditelj, biće gosti sedamnaestog „Sarajevo film festivala“ koji se održava od 22. do 30. jula.

Šarlota će publici u regionu predstaviti novi film „Melanholia“ Larsa von Triera u kojem je ostvarila ulogu Gabi za čiji lik je reditelj našao inspiraciju u svojoj majci.

Za svoje uloge Šarlota Rempling nagrađena je brojnim priznanjima: „Počasni Cezar“, nagrada Evropske filmske akademije za najbolju žensku ulogu u filmu „Swimming pool“, nagrada za životno delo na Stokholmskom filmskom festivalu…

Vim Venders, nemački reditelj, smatra se najuspješnijim predstavnikom novog nemačkog filma. Neka od njegovih igranih i dokumentarnih ostvarenja ostavila su neizbrisiv trag u svetskoj kinematografiji: „Bis ans ende“, „Der Himmel uber Berlin“, „Buena vista social club“…

Festivalskoj publici on će predstaviti svoj poslednji film „Pina“, o koreografkinji Pini Bauš. Reč je o dokumentarnom filmu rađenom u 3D animaciji.

„Sarajevo film festival“ 22. jula otvara film „Le harve“, finskog reditelja i scenariste Akija Kaurismakija, koji je premijerno prikazan u takmičarskom programu ovogodišnjeg Kanskog festivala.

Spisak ostalih filmova još nije objavljen, a prošle godine je, da podsetimo, pobedio (i osvojio nagradu od 25.000 evra) film iz Srbije „Tilva roš“, reditelja Nikole Ležaića.

Izvor: Blic Online/ S. Milojković Foto: Reuters/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *