Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DINOSAURUSI NA SAVI

DVADESET džinovskih dinosaurusa u junu stiže u Beograd! Autentična izložba „Dinosaurusi Argentine – džinovi Patagonije“, u organizaciji Prirodnjačkog muzeja, biće postavljena od 19. juna u Impuls holu beogradskog „Kontinental“ hotela na Novom Beogradu.

Biće predstavljeno 20 vrsta ogromnih biljojeda i mesojeda, sa oko 40 eksponata skeleta i delova skeleta, kao i jaja dinosaurusa, gnezdo mladunaca, replika nađenih otisaka stopa. Najatraktivniji eksponati biće kompletni skeleti deset dinosaurusa – krvoločni Giganotosaurus dužine četrnaest metara, biljojed Rebahisaurus (17 m), Carnotaurus (7,5 m) i drugi. U Beogradu će premijerno biti predstavljen kompletni skelet Megaraptora, dugog devet metara i sa kandžom od pola metra.

– Ovo je najveća izložba ikada kod nas organizovana sa eksponatima sa prostora južne hemisfere. Ona predstavlja nikad do sada viđenu naučnu, kulturnu i obrazovnu postavku kaže Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja. – Skeleti životinja biće postavljeni u „prirodni“ prostor, uz pomoć osvetljenja, zvuka i videa. Biće prikazani i filmovi o iskopavanjima i istraživanjima dinosaurusa, a za najmlađe organizovani kvizovi i igraonice. Posebni eksponati će se moći dodirivati, a namenjeni su slepim i slabovidim osobama, ali i svima koji žele da opipaju lobanju ili jaje dinosaurusa.
Dinosaurusi otkriveni u Argentini ubrajaju se među najstarije koji su ikada gazili Zemljom. Izložbu većim delom čine primerci pronađeni u provinciji Neuken, u kojoj je otkriveno oko trideset mesta sa fosilnim ostacima tokom poslednje tri decenije.

Među „džinovima“ na ovoj izložbi će biti predstavljeni veliki sauri, kao Giganotosaurus carolinii endemska vrsta iz Južne Amerike. Pored toga, izloženi su poznati Carnotaurus sastrei, jedini dinosaurus mesojed sa rogovima i Amargasaurus cazaui, dinosaurus „zmaj“, čiji se originalni skeleti mogu videti u argentinskom Muzeju prirodnih nauka Bernardino Rivadavia u Buenos Ajresu. Kao protivteža ovim vrstama, predstavljena je i grupa najmanjih dinosaurusa Gasparinisaura cincosaltensis, koji su veličine psa.

Dva primerka su iz mora. To su „vodeni“ reptili iz vremena kada su dinosaurusi vladali kopnom: lobanja impresivnog mosasaurusa iz perioda kasne krede, nađenog na Antarktiku, („Lakuma“ je bio morski duh u mitologiji naroda Jamana, domorodaca iz Ognjene zemlje), a drugi je pleziosaurus iz kasne krede iz severozapadne Patagonije,provincija Rio Negro.

Izložba je organizovana u saradnji sa udruženjem „GGPCLA Grupo Cultural“ iz Argentine, generalni sponzor je Rajfajzen banka. Trebalo bi podsetiti da je postojao veliki problem u vezi sa prostorom gde će „Džinovi Patagonije“ biti izloženi: nije tajna da Prirodnjački muzej u svoju Galeriju na Kalemegdanu od nepunih sto kvadratnih metara ne može da smesti ovu grandioznu izložbu, za koju je bilo neophodno bar hiljadu kvadrata sa visinom tavanice od najmanje pet metara.

ENORMNA KANDŽA

Na izložbi se ekskluzivno predstavljaju primerci poput a kandže vrste Megaraptor namunhuailjuii. Ova enormna šaka najveća do sada pronađena, potpuno je artikulisana i savršeno očuvana, što govori o nesumnjivoj važnosti ovog otkrića. Iz jezera Ezekilj Ramos Meksija dolazi i skelet kompletno sačuvan od glave do poslednjeg repnog pršljena: skelet Rebbachisaurus tessoneia.

KRHKA PLANETA

POSETOM izložbi, preko istorije dinosaurusa može se naučiti više o evoluciji naše planete, od geoloških etapa, do pregleda raznovrsnih teorija o razlozima njihovog izumiranja – kaže Slavko Spasić. – Posetilac shvata koliko je krhka ekološka ravnoteža na našoj planeti, koja omogućava život.

Izvor: Večernje novosti D.B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *