Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VLADA HOĆE DA OSNUJE SAVET ZA JEZIK

„Inicijativa ‘Blica’ i NIN-a da se pri Vladi oformi posebno telo koje bi brinulo o nacionalnom jeziku i pismu u potpunosti je opravdana. Sekretarijat za zakonodavstvo napravilo je korake u tom pravcu i očekujemo da će savet za jezik biti osnovan u naredna dva-tri meseca“, rekao je juče za „Blic“ Darko Radojičić, zamenik direktor republičkog Sekretarijata za zakonodavstvo.

Nizom tekstova „Blic“ je mesecima ukazivao na problem haotičnosti i nemara u vođenju jezičke politike: čak tri ministarstva su zadužena za njeno kreiranje – Ministarstvo nauke, Ministarstvo kulture i Ministarstvo prosvete, a Zakon o službenom jeziku i pismu iz 1991. zastareo je i još uvek srpsko-hrvatski.

– Nameće se potreba hitnog uređivanja strategije za vođenje jezičke politike jer tri pomenuta ministarstva nemaju izričito naređenje da se bave jezikom. Neophodno je razgraničiti šta je službena a šta javna upotreba jezika, razmotriti upotrebu latiničnog pisma, kao i potrebu standardizacije reči i izraza iz engleskog jezika – smatra Radojičić.

Sekretar za zakonodavstvo je o osnivanju saveta za jezik već razgovarao sa generalnim sekretarom Vlade i narednih dana će biti upućeni dopisi ministarstvima (kulture, prosvete, nauke, dijaspore i Ministarstvu za manjinska i ljudska prava) da predlože članove. Savet za jezik imaće između sedam i dvadeset članova, biće sastavljen od eminentnih stručnjaka, predstavnika ministarstava i Sekretarijata za zakonodavstvo, koji će davati pravnu podršku.

Izvor: Blic Online M. Graf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *