Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KUĆA GECE KONA NA PRODAJU

35. dan štrajka Izdavačke kuće „Prosveta“

Na 35. dan štrajka Izdavačke kuće „Prosveta“, u knjižari „Geca Kon“ juče je održan skup članova Udruženja književnika Srbije i Srpskog književnog društva, među kojima su bili Dobrica Erić, Dragoslav Mihajlović, Filip David, Milovan Marčetić, Duško Novaković i profesor Žarko Trebješanin.

Žarko Trebješanin

Književnici su na skupu osudili odnos novog vlasnika „Prosvete“ Dejana Pantovića prema ovoj izdavačkoj kući i njenim radnicima, kojima još uvek nisu isplaćene zaostale zarade i doprinosi po socijalnom i penzionom osiguranju.

– Protiv „Prosvete“ danas deluje sistem koji vlada u Srbiji. Mislim da bi adekvatno rešenje bilo pronaći sponzora koji bi uspeo da našu čuvenu kulturnu kuću izvuče iz krize u koju ju je novi kupac još više uvukao. Najbolje bi bilo da taj sponzor bude Grad Beograd – rekao je Dragoslav Mihajlović.

Prema rečima Žarka Trebješanina, „Prosveta“ predstavlja značajan deo tradicije i ne može se pretvarati u prodavnice donjeg rublja, igračaka ili druge robe koja nalikuje „Mamutu“, čiji je vlasnik takođe Dejan Pantović.

Dobrica Erić je istakao da štrajkači imaju podršku Udruženja književnika Srbije, iza kojeg stoji više od 2.000 pisaca. Po mišljenju mnogih, dodatni problem jeste i to što se, ne tako davno donet, Zakon o kulturi uopšte na bavi pitanjem privatizacije u kulturi.

U sindikatu „Prosvete“ kažu da je 2009. godina bila jedina u kojoj nije obeležen dan Gece Kona – 14. decembar. Oni su izrazili razočaranje i povodom toga što je novi vlasnik Dejan Pantović dao oglas u novinama za prodaju kuće Gece Kona u Dobračinoj 30, a rečnik „Vujakliju“, koji je već godinama simbol „Prosvete“, štampao je bez saglasnosti nosioca autorskih prava.

Izvor: Blic Online M.L.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *