Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DVOR NA DEDINJU KULTURNO DOBRO

Vlada Srbije proglasila Dvorski kompleks na Dedinju kulturnim dobrom, saopštilo je Ministarstvo kulture. Izgradnja dvorskog kompleksa završena 30-ih godina prošlog veka.

Ministarstvo kulture saopštilo je da je Vlada Srbije odlučila da Dvorski kompleks na Dedinju u Beogradu, sa pokretnim stvarima u njemu koje imaju poseban kulturni i istorijski značaj, dobije status kulturnog dobra.

U okviru tog spomenika kulture nalaze se arhitektonski objekti dvorskog kompleksa, dvorski park i dvorski mobilijar i zbirke umetničkih dela.

U okviru arhitektonskih objekata su Slamnata kuća, Kraljev dvor, Kapela sv. Andreja, Zgrada dvorskog ekonomata, Zgrada dvorske straže, Zgrada dvorske žardamerije i Beli dvor sa objektima kuhinje i garaže.

Dvorski park sa pratećim objektima i mobilijarom podrazumeva Beli paviljon, Koncertnu terasu i Bazen – vodeno ogledalo.

Dvorski mobilijar i zbirke umetničkih dela čine zbirke evropskog slikarstva, jugoslovenskih umetnika, jugoslovenske skulpture, zatim kolekcije tepiha i tapiserija, predmeta od srebra, porcelana i stakla, nameštaja, kao i biblioteka, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević započeo izgradnju

Izgradnja dvorskog kompleksa na Dedinju počela je 20-ih godina prošlog veka, a dva glavna objekta u njemu su Kraljev i Beli dvor.

Izgradnju Belog dvora započeo je Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević 1934. godine, sa željom da napravi rezidenciju za svoje sinove, prestolonaslednika Petra Drugog, kraljevića Tomislava i kraljevića Andreja.

Posle smrti kralja Aleksandra Prvog, izgradnju dvora dovršio je knez Pavle, 1936 godine.

Beli dvor krase dela svetskih umetnika, među kojima su Nikola Pusen, Fransoa Mije, Jan Brojgel, a tu je i portret kralja Aleksandra Prvog, autora Paje Jovanovića.

Beli dvor, kao i čitav dvorski kompleks na Dedinju, koristi prestolonaslednik Aleksandar Drugi s porodicom.

Kraljevski dvor izgrađen je između 1924. i 1929. godine, kao privatna rezidencija kralja Aleksandra i kraljice Marije, po planovima arhitekte Živojina Nikolića.

U Kraljevskom dvoru se nalaze dela Šarla Lebrena, Andree Aloviđija, Nikole Pusena, Jakopa Grasija, Ogistena Pažua, Ivana Meštrovića, Frana Kršinića, Vlahe Bukovca

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *