Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DARI DŽOKIĆ NAGRADA „ŽANKA STOKIĆ“

Za celokupno umetničko ostvarenje glumica Dara Džokić postaće osmi dobitnik nagrade „Žanka Stokić“, saopštio žiri. Nagrada će joj biti uručena 14. marta u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Glumica Dara Džokić osmi je dobitnik nagrade „Žanka Stokić“, koja se dodeljuje za celokupno ostvarenje umetniku koji je obeležio pozorišni i filmski život Srbije, stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza, saopštilo je Narodno pozorište.

Glumica Džokić se „ubraja u one glumice koje u potpunosti stoje iza svake svoje uloge, iza svake predstave, uspevajući da svojom jedinstvenom igrom prikaže tanane nijanse svojih likova“, navodi se u obrazloženju žirija.

Nagradu dodeljuju Narodno pozorište, „Večernje novosti“ i opština Požarevac, a žiri je radio u sastavu – Mira Stupica (doživotni predsednik), Božidar Đurović, Manojlo Vukotić, Dušan Kovačević i prethodni dobitnik Gordana Đurđević – Dimić.

Džokićeva je ostvarila brojne i značajne uloge na sceni Ateljea 212 („Marija se bori sa anđelima“, „Metastabilni Graal“, „Prosjačka opera“, „Sveti Georgije ubiva aždahu“, „Marija Stjuart“, „Odumiranje“) kao i na drugim pozorišnim scenama, filmovima („Dečko koji obećava“, „Obećana zemlja“, „Azra“).

Nagrada „Žanka Stokić“ osnovana je na inicijativu Mire Stupice i bila je umetnička rehabilitacija glumice čije ime nosi. Do sada su je dobile Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Jelisaveta Sablić, Ružica Sokić i Dimićeva.

Svečano uručenje biće 14. marta, u 12 sati, u Narodnom pozorištu.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *