Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

UGLJEŠI ŠAJTINCU VITALOVA NAGRADA

Dobitnik Vitalove književne nagrade „Zlatni suncokret“ za prošlu godinu je Uglješa Šajtinac za roman „Sasvim skromni darovi“ u izdanju beogradskog „Arhipelaga „, saopštio je žiri.

Fabrika „Vital“ iz Vrbasa, čiji je većinski vlasnik kompanija „Invej“ iz Beograda,16. put dodelila je to priznanje za najbolju knjigu na srpskom jeziku, u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljenu u toku prethodne godine.

Žiri koji je radio u sastavu Jovan Zivlak ( predsednik) Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden razmotrio je ostale knjige koje su ušle u užiu izbor (Dejan Tiago Stanković: „Odakle sam bila, više nisam“ Krsta Popovski: „Ej“ , Branko Čanković: „20 sati“ ) i jednoglasno doneo odluku da laureat bude Šajtinac koji je sa ovim delom bio u užem izboru i za ovogodišnju NIN-ovu nagradu za roman godine.

U obrazloženju odluke žirija se navodi da se „Šajtinčev kratki roman može smestiti u već opsežnu biblioteku srpskih pripovesti o emigracijama, o kolektivnim i pojedinačnim egzodusima i bekstvima“.

„Izdvaja ga naglašeno bekstvo njegovih junaka od herojstva koje je u središtu istorije, depatetizacija i usredsređenost na privatne povesti, na kosmos društvenih i emocionalnih veza u čijim osnovama su mitovi o sreći, evokacije o bitnosti ličnih geneza i uzročnosti, koje se izražavaju u igrama slučaja i relativizacijama velikih i predominantnih zakona nužnosti“, ocenio je žiri.

Oni su zajključili da „roman ima vrline snažne pripovesti o našem vremenu i mudrosti koja propoveda skromnost i mirnoću kao filozofiju preživljavanja“.

Šajtinac (41) je rođen u Zrenjaninu a diplomirao je na odseku Dramaturgija beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti.

Objavio je romane: Čudo prirode (1993), Nada stanuje na kraju grada ( 2002) i VOK ON (2007), kao i roman za decu Vetruškina ledina (2006) i knjigu priča Čemer (1997).i drame: Rekviziter (1999), Pravo na Rusa (2001), Govorite li australijski? ( 2002), Hadersfild (2005), Banat (2007), Vetruškina ledina (2008) i Lepet mojih plućnih krila (2009).

Više njegovih radio drama je emitovano kod nas i u svetu.Predstave po dramama Šajtinca igrane su na našim i na britanskim i američkim scenama.

Po drami Hadersfild snimljen je istoimeni igrani film, požorišna predstava urađena po njoj dobila je Sterijinu nagradu, dok je roman „VOK ON“ dobio nagradu „Biljana Jovanović“.

Svečano uručenje „Zlatnog suncokreta“, održaće se krajem februara 2012. godine u Beogradu a laureatu pripada novčani iznos, kao i štampanje nagrađene knjige.

Izvor: B92/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *