Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DANI SRBIJE U PORTU

U oblasti kulture u poslednjih nekoliko godina na portugalski su prevedena kapitalna dela Ive Andrića, dok su portugalski nobelovac Saramago kao i drugi portugalski pisci široko poznati i čitani u Srbiji

Porto – Tokom ove nedelje u Portu se održava manifestacija Dani Srbije kojom ambasada Srbije u Portugaliji i opština Porto obeležavaju stogodišnjice imenovanja prvog počasnog konzula Srbije u ovom, po veličini i važnosti, drugom portugalskom gradu.

Tokom sledećih pet dana publici se nudi raznolik program. Manifestaciju otvara retrospektivna izložba srpske karikature, koju sledi izložba fotografija „Prizora iz Beograda“ portugalskog umetnika Fernanda Veluda. Organizovan je okrugli sto sa otvorenom debatom na temu bilateralnih odnosa Srbije i Portugalije odnosno Srbije i EU, dok će se o kulturnim odnosima između dveju zemalja razgovarati u debati posle prezentacije nedavno prevedene „Travničke hronike“. Manifestaciju će zatvoriti projekcija filma „Turneja“ koji je režirao Goran Marković.

Događaj koji se obeležava, otvaranje počasnog konzulata Srbije u ovom bogatom i značajnom lučkom gradu, odigrao se u oktobru 1909, u samim počecima institucionalnih odnosa dveju zemalja. Svega šest godina ranije Kraljevina Srbija otvorila je prvi počasni konzulat u Lisabonu, da bi, nepunu godinu dana docnije, portugalska kruna uzvratila imenovanjem svog počasnog konzula u Beogradu. Tek tokom Prvog svetskog rata, 1917. godine, srpski konzulat u Lisabonu uzdignut je na status veleposlanstva. Izbijanjem Drugog svetskog rata u Portugaliju su izbegli mnogobrojni Jugosloveni, kao i stotine jugoslovenskih diplomata i njihovih porodica iz čitave Evrope. U Lisabonu je radila ambasada kraljevske vlade iz Londona u kojoj su službovali Jovan Dučić i Miloš Crnjanski.

U posleratnom periodu, smer kretanja izbeglica se promenio. Mnogobrojni progonjeni portugalski politički aktivisti, među kojima i legendarni vođa komunističke partije Alvaro Kunjal, našli su privremeno utočište u Beogradu. Diplomatski odnosi Portugalije i Titove Jugoslavije ponovno su uspostavljeni 1974. odmah po padu desničarske diktature u Lisabonu.

Danas, u vremenu globalizacije, odnosi između dveju zemalja iz godine u godinu su sve intenzivniji. U svom govoru, na otvaranju manifestacije, ambasador Srbije u Portugaliji dr Duško Lopandić je rekao: „Diplomatske aktivnosti između dve zemlje sve su dinamičnije i plodnije. Ove godine potpisana su dva važna međudržavna sporazuma – o zaštiti investicija i o saradnji u oblasti odbrane. S druge strane, nekoliko portugalskih firmi već je u Srbiji. Intenzivirana je naučna saradnja između srpskih i portugalskih univerziteta. U oblasti kulture, u poslednjih nekoliko godina na portugalski su prevedena kapitalna dela Ive Andrića dok su portugalski nobelovac Saramago kao i drugi portugalski pisci široko poznati i čitani u Srbiji. U Beogradu sve veći broj studenata uči portugalski jezik, dok je u Lisabonu već moguće učiti srpski.“

Izvor: Politika D. S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *