Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DEO PROGRAMA FESTA POSVEĆEN NEBOJŠI ĐUKELIĆU

Na 44. Festu deo programske celine „Fest klasik“ biće posvećen nekadašnjem selektoru festivala, cenjenom i popularnom filmskom kritičaru i televizijskom autoru Nebojši Đukeliću (1947-1996), najavio je  Cebef.
Deo programa Festa posvećen Nebojši Đukeliću

Za generacije koje su krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih godina pratile „Hronike Festa“ na tadašnjoj Televiziji Beograd Đukelić je otkrivao lepote i tajne filmske umetnosti iz velikog sveta.

U vreme bez interneta on je bio dobro obavešteni izvor informacija, mudri i duhoviti analitičar, odmereni i dobronamerni kritičar, koji je plenio svojom erudicijom, ali i urođenim šarmom.

Njegovo znanje i posvećenost su imponovali i sasvim sigurno uticali na mnoge da upoznaju i zavole pokretne slike, kako se zvala i jedna od njegovih izuzetnih TV emisija.

Kreirao je i vodio i Moderna vremena, Petkom u 22, Festoviziju, bio je urednik filmskog programa, vodio intervjue sa značajnim ličnostima iz sveta filma, izveštavao sa festivala u Kanu, Montrealu, Veneciji, Moskvi.

Selektor Festa bio je od 1990. do 1992. godine, odnosno do prekida Festa zbog uvođenja međunarodnih sankcija.

Ni tada se nije predavao, već je u terminu Festa pokrenuo filmsku reviju simboličnog naziva „Pozitiv“.

Na jesen se navršava 20 godina od njegovog tragičnog odlaska, ali trag koji je ostavio na domaćoj filmskoj sceni nije izbledeo.

Kolege iz Udruženja filmskih novinara i kritičara Beograda su 2002. godine ustanovile nagradu „Nebojša Đukelić“ za najbolji film Festa.

Od prošle godine se dodeljuje Nagrada žirija „Nebojša Đukelić“ za najbolji film iz regiona, o kojoj odlučuje tročlani žiri, a koju podržava Fondacija Nebojša Đukelić.

Ove godine u žiriju su filmski, književni i muzički kritičar Zoran Janković (Srbija), filmski novinar i kritičar Stjepan Hundić (Hrvatska) i profesor na Katedri za filmsku i televizijsku produkciju FDU-a Filip Feti Dautović.

U okviru omaž programa u novoj zgradi Kinoteke, od 27. februara do 6. marta biće prikazano devet filmova, a u Muzeju kinoteke od 3. do 6. marta još tri filma – izbor iz Đukelićeve selekcije u periodu 1990-1992. koji mnogi filmofili ocenjuju kao jedan od zlatnih uzleta Festa.

O tome svedoči lista odabranih filmova i autora koje je Đukelić otkrio ovdašnjoj publici – „Veži me““, Pedra Almodovara, „Milerovo raskršće“ Džoela Koena, „Tajanstveni voz““Džima Džarmuša, „Evropa““ Larsa fon Trira…

Pored toga, u Dvorani kulturnog centra Beograda 29. februara biće prikazan kratki film o Nebojši Đukeliću, uoči projekcije filma „Protiv prirode“.

Izvor: Press Online/ B92.net Foto:B92.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *