Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POTVRĐENA AUTENTIČNOST VELASKEZOVE SLIKE

Portret kralja Filipa IV, delo španskog slikara Dijega Velaskeza (1599 -1660), ponovo je izložen u Metropoliten muzeju u Njujorku pošto je potvrđena njegova autentičnost.

Uprava muzeja je povukla sliku 1973. godine verujući da ju je naslikao neko od pomoćnika ili sledbenika slavnog baroknog majstora. Nakon jednogodišnje restauracije, medjutim, stručnjaci su preinačili nalaz i portret se sada može videti u galeriji posvećenoj delima evropskih slikara.

Kako prenosi BBC, reč je o jednom od stotinjak radova Dijega Velsakeza koji je bio glavni umetnik na dvoru kralja Filipa IV.

Portret, izložen u muzeju od 1914. godine, poslednji put je čišćen i restauriran 1911, a istoričari umetnosti su godinama polemisali o njegovoj autentičnosti.

Metropoliten je pre više od tri i po decenije povukao sliku zajedno sa još 300 spornih umetničkih dela iako je posedovao Velaskezov račun za sliku sa kraljevim potpisom koji jasno svedoči o njenoj autentičnosti.

Restauracija uz pomoć rendgena

Pre godinu dana, portet 18-godišnjeg kralja podvrgnut je opsežnoj restauraciji tokom koje su skinuti debeli slojevi naknadno nanete boje i laka. Pomoću rendgenskih snimaka, stručnjaci su uspeli da prodru do originalne slike i da na njoj otkriju karakteristične Velaskezove poteze kičicom.

Izvor: Blic Online/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *