Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

HEDONISTIČKI PORTRETI ŽENA

Petar Dobrović „Gospođa Olga Dobrović“

Povodom obeležavanja 120 godina od rođenja, izložba remek-dela slavnog slikara otvara se danas u Galeriji – legatu Petra Dobrovića u Beogradu

Izložba remek-dela Petra Dobrovića (1890-1942), koju je priredila kustoskinja Žana Gvozdenović, povodom obeležavanja 120 godina od slikarevog rođenja, biće otvorena danas u 13 časova u delom obnovljenoj Galeriji – legatu Petra Dobrovića u Beogradu (Kralja Petra 36/ IV). Publika će moći tokom naredne godine da pogleda 27 Dobrovićevih ulja na platnu iz različitih perioda umetnikovog razvoja, ali i druge tematske izložbe koje će činiti njegovi radovi. Radno vreme galerije je od 10 do 17 časova petkom, subotom i nedeljom.

U fondu Galerije – legata Petra Dobrovića nalazi se zbirka koju su umetnikova porodica (supruga Olga i sin Đorđe) poklonili gradu Beogradu. Prvi fond legata sastavljen je od 124 originalna umetnička dela Petra Dobrovića, od čega su 64 ulja na platnu, uz dela na papiru, i to po pet tempera, akvarela i pastela, kao i 45 crteža. Reč je o glavnim Dobrovićevim delima, brojnim portretima intelektualaca, hedonističkim portretima žena, prijatelja, značajnih i običnih ljudi, zatim inspirativnim, osunčanim predelima iz Dalmacije, veduta Venecije i Dubrovnika, pejzaža, mrtvih priroda. Prilikom osnivanja, Beograd je galeriju predao na stručno staranje Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

U depou se osim tog prvog fonda čuvaju i dela iz porodičnog vlasništva, koja je umetnikov sin, testamentom, ostavio Beogradu 2002. godine. Reč je o detaljnoj, obuhvatnoj dokumentaciji o umetniku, koju je decenijama, posvećeno i stručno, obrađivala njegova supruga, što olakšava sistematsko proučavanje opusa Dobrovića, kao jednog od glavnih protagonista srpskog modernizma i ekspresivnog koloriste.

Petar Dobrović je rođen 14. januara 1890 u Pečuju u obrazovanoj porodici srpskog trgovca, studirao je na Likovnoj akademiji u Budimpešti a 1911. prvi put izlaže, u Nacionalnom salonu. Usavršavao se u Parizu, slikao je prvo pod uticajem sezanizma i kubizma, a potom se okreće renesansnim uzorima i velikim majstorima. Učestvuje na izložbi grupe jugoslovenskih umetnika u Parizu 1919. i tako se odvaja od mađarskog likovnog miljea i pridružuje jugoslovenskom kulturnom prostoru. Potom priređuje prvu samostalnu izložbu u Jugoslaviji. Jedan je od osnivača grupe „Oblik“. Predavao je na Umetničkoj akademiji u Beogradu, a 1938. je izlagao na 21. Bijenalu u Veneciji. Posle bombardovanja Beograda povlači se u Grocku. Slika mirne, gotovo impresionističke pejzaže i 1942. umire.

Izvor: Politika B. Lijeskić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *