Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POKLON EGIPTA SRBIJI

Poliesterska skulptura Tutmozisa III koju je poklon Egipta Srbiji postavljena je u holu vajarskog odseka Fakulteta likovnih umetnosti.

U holu vajarskog odseka Fakulteta likovnih umetnosti postavljena je poliesterska skulptura Tutmozisa III koja je poklon Arapske Republike Egipat Srbiji i predstavlja vernu repliku granitna statue tog faraona iz egipatskog muzeja.

Član Gradskog veća Željko Ožegović rekao je da je zbog specifičnosti statue i zato što mora da stoji u zatvorenom prostoru najbolje mesto vajarski odsek FLU-a, gde će služiti i kao inspiracija studentima i podsećaće na prijateljstvo između Srbije i Egipta.

Ožegović je istakao da su odnosi dve zemlje uvek bili dobri i da se u poslednje vreme još više intenziviraju. On je podsetio da su u Egiptu nedavno održani „Dani srpske kulture“ i da je to još jedan pokazatelj da odnosi dve zemlje napreduju.

Ambasador Egipta Ali Galal Abdelaziz Mohamed Basiuni objasnio je da skulptura predstavlja jednog od najvećih kraljeva u istoriji starog Egipta, koji je 1.500 godina pre Hrista uspostavio jednu od najvećih dinastija starog Egipta, odnosno 18. dinastiju, koja je zabeležena po mnogim doprinosima koje je dala.

„Smatram da je FLU pravo mesto gde ova statua treba da stoji. U isto vreme ona predstavlja veliku inspiraciju studentima ovog fakulteta, a takođe je i most preko koga ćemo dalje sarađivati i razvijati prijateljstvo između dve zemlje“, rekao je ambasador.

Egipatski faraon Tutmozis III vladao je od 1504. godine do 1450. godine p.n.e. U trenutku smrti faraona Tutmozisa II, svog oca, Tutmozis III je bio dečak pa je njegova maćeha i tetka Hatšepsut bila regent.

Tako je bilo samo dve godine, a onda je ona uzurpirala presto i vladala skoro 20 godina. Za vreme njene vladavine mladi Tutmozis je bio u pozadini.

U tim vremenima Egiptu je izmakla kontrola nad Sirijom i Libanonom. Određen broj lokalnih vlastodržaca izbegao je egipatskoj dominaciji i završio pod uticajem bližeg i snažnog Mitani kraljevstva.

Sa dolaskom mladog Tutmozisa III na vlast, to se sve radikalno promenilo.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *