Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NOVI ROMAN FILIPA ROTA U SRBIJI

Izdavačka kuća „Paidea“ objavila je roman „Uniženje“ (The Humbling) živog klasika američke literature Filipa Rota, koji se već decenijama pominje kao jedan od kandidata za Nobelovu nagradu

Rot (79) je najnagrađivaniji američki pisac svoje generacije. Njegov prvi roman“ Zbogom, Kolumbo“, doneo mu je Nacionalnu književnu nagradu 1960, a iste godine i „O’Henrijevu nagradu za kratku priču“.

Do sada je dobio preko 25 nagrada, tri puta je osvajao PEN/Fokner priznanje, po dva puta nagradu američkog Nacionalnog kruga književnih kritičara i nagradu za Knjigu godine (u domenu fikcije), Pulicera 1997. za „Američku pastoralu“…

U Evropi su ga takođe višestruko nagrađivali kao autora najboljih stranih knjiga, a ove godine mu je pripala najcenjenija španska nagrada „Princ od Asturije“ za celokupno stvarlaštvo.

Srpskim čitaocima je poznat po romanima „Ljudsku mrlja“, „Udata za komunistu“, „Životinja na izdisaju“, a „Uniženje“ (2009) je njegova 30. knjiga.

To je priča o naličju krize šezdesetih godina viđene očima junaka Sajmona Akslera, jednog od vodećih američkih pozorišnih glumaca.

Sa reputacijom poslednjeg američkog klasičnog glumca Aksler je sve što je radio bilo uverljivo i uspešno, nikad nije omašio u pozorištu, a onda se dogodila strahota – nije mogao da igra, gubio je magiju, izlazak na pozornicu postalo je mučenje.

Nekada samouveren da će uvek biti čudesan na sceni, sada je prestrašen da će omašiti, jer mu se već dogodilo da nije mogao da dopre do publike, što je značilo da je njegov talenat bio mrtav.

Neočekivano se pojavljuje žena sa kojom se upušta u neobičnu erotsku avanturu, toliko rizičnu i kontroverznu da u njoj ne nalazi zadovoljstvo i utehu, već se nezadrživo kreće ka tragičnom kraju.

Izvor: Dnevni akter/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *