Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FILM MIRE NAIR OTVARA 69. MOSTRU

Politički triler indijske rediteljke Mire Nair „The Reluctant Fundamentalist“ otvoriće 29. avgusta 69. Venecijanski filmski festival (29. 8 – 8. 6), najavili su organizatori manifestacije.

Film zasnovan na istoimenom bestseleru pakistanskog autora Mohsina Hamida, govori o Pakistancu koji se, jureći uspeh na Vol Stritu, našao rastrzan između svog „američkog sna“ i zova domovine i upetljan u problematičnu situaciju sa taocima.

U novom ostvarenju nagrađivane rediteljke igraju Riz Ahmed, Kejt Hadson, Kifer Saderlend i Liv Šrajber.

Direktor Venecijanskog festivala Alberto Barbera objasnio je da je Nairova uradila filmsku adaptaciju romana koji se bavi aktuelnim pitanjima fundamentalizma bilo koje vrste. „Festival će otvoriti film koji pruža mnogo tema za razmišljanje“..

Rediteljka je u Veneciji nagrađena „Zlatnim lavom“ 2001. za film „Monsoon Wedding“ 2001. a 1991. dobila je „Zlatni cijak“ (nagradu filmskog časopisa Ciak) za „Mississippi Masala“.

„The Reluctant Fundamentalist“ sniman je u Atlanti, Istanbulu, Lahoreu, Nju Delhiju i Njujorku, a u njemu je korišćena nova pesma engleskog muzičara Pitera Gabrijela.

Film će biti prikazan van takmičarske selekcije. Zvanični program 69. Mostre biće objavljen 26. jula, a glavnim žirijem – u kome su, između ostalih, Marina Abramović i Letisija Kasta – predsedavaće Majkl Man.

Izvor: B92/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *