Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PUTNA MREŽA INKA PROGLAŠENA SVETSKOM KNJIŽEVNOM BAŠTINOM

Foto: Profimedia.rs

Ujedinjene nacije su proglasile delove putne mreže koju su izgradile i koristile Inke svetskom baštinom.

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) proglasila je u petak na sastanku u Dohi u Kataru puteve korišćene u vreme carstva Inka svetskom baštinom. Ministarstvo kulture Perua saopštilo je da se putna mreža, poznata pod imenom „carski put“ proteže na skoro 60.000 kilometara. Ona obuhvata uzduž i popreko planinski venac Anda u šest zemalja Latinske Amerike, duž kojih se protezalo i carstvo Inka. Mada neki delovi te putne mreže datiraju još pre carstva Inka, njen najveći deo izgrađen je u 15. veku, kada je ta kultura i kroz arhitektonsku moć izražavala dominaciju u Andima.

Peru, Argentina, Čile, Bolivija, Ekvador i Kolumbija zajednički su nominovale putnu mrežu Inka za listu svetske baštine, jer su do sada samo neki njeni delovi imali taj status. Mnogi delovi tog puta su oronuli i prekriveni vegetacijom.

Carstvo Inka je bilo najveće carstvo u pretkolumbovskoj Americi. Nastalo je u 13. veku, na teritoriji današnjeg Perua, a uništili su ga španski konkvistadori, na čelu sa Fransiskom Pizarom, koji je 1533. godine ubio poslednjeg cara Inka, Atavalpu, čime je označen početak španske vladavine.

Izvor: Blic Online/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *