Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OTKRIVENE NERUDINE NEOBJAVLJENE PESME

Književni događaj od univerzalnog značaja

Photo: Stock

Nove pesme će biti obavljene u Latinskoj Americi krajem ove godine, povodom 110-godišnjice Nerudinog rođenja i 90-godišnjice od prvog izdanja zbirke „Dvadeset ljubavnih pesama i jedna očajna“, a u Španiji će izaći početkom 2015

Nerudina španska izdavačka kuća „Seiks Baral“ saopštila je da je tokom katalogizacije njegovih dela u Čileu pronađeno dvadesetak dosad neobjavljenih pesama „izuzetnog kvaliteta“. Reč je o „književnom događaju od univerzalnog značaja“ i „najvećem otkriću u španskoj literaturi poslednjih godina“, istaknuto je u saopštenju izdavača.

Nove pesme će biti obavljene u Latinskoj Americi krajem ove godine, povodom 110-godišnjice Nerudinog rođenja i 90-godišnjice od prvog izdanja zbirke „Dvadeset ljubavnih pesama i jedna očajna“, a u Španiji će izaći početkom 2015.

Kako prenosi londonski Gardian, pesme su pronađene u kutijama sa pesnikovim rukopisima koji se čuvaju u Fondaciji Pabla Nerude u Čileu.

Neruda, kojeg je Gabrijel Garsija Markes nazvao „najvećim pesnikom 20. veka na bilo kom jeziku“, osvojio je Nobelovu nagradu za književnost 1971. Umro je 23. septembra 1973, 12 dana nakon Pinočeovog vojnog udara.

Izvor: e-novine/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *