Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POSLEDNJE DELO UMBERTA EKA IZLAZI U PETAK

Poslednja knjiga velikog italijanskog književnika, preminulog u Milanu u 85. godine, biće izdata u petak

RIM – Poslednja knjiga velikog italijanskog književnika Umberta Eka, preminulog u petak u Milanu u 85. godine, biće izdata u petak, saopštila je danas njegova izdavačka kuća Nave di Tezeo.„Papa Satan Aleppe“ knjiga je eseja o društvu objavljenih u italijanskom nedeljniku Espreso s kojim je Eko, književnik, filozof, lingvista i esejsita, blisko sarađivao.

Naslov knjige sadrži prve tri reči koje otvaraju poglavlje „Pakao“ u „Božanstvenoj komediji“ Dantea Aligijerija.

Eko je svojevremeno rekao da naslov „lepo predstavlja konfuziju našeg vremena“.

Umberto Eko je rođen 5. januara 1932. godine u Aleksandriji, u italijanskoj provinciji Pijemont. Radio je kao profesor semiotike na Univerzitetu u Bolonji.

Bio je stručnjak za estetiku i etiku srednjeg veka, ali se njegov literarni opus protezao od knjiga za decu, književnih kritika, eseja o srednjovekovnoj estetici, antropologiji, do eseja i romana.

Svoje sveobuhvatno znanje o Srednjem veku Eko je iskoristio u romanu „Ime ruže“, objavljenom 1980, koji je kasnije ekranizovan, i koji je njegovo ime proslavio u široj javnosti.

Autor je i dela „Fukoovo klatno“ (1988), „Ostrvo dana pređašnjeg“ (1994), „Tajanstveni plamen kraljice Loane“ (2004) i „Nulti broj“ (2015). Njegovo najpoznatije delo o Srednjem veku jeste „Umetnost i lepo u estetici Srednjeg veka“.

Umberto Eko bio je počasni doktor više od trideset univerziteta širom sveta i nosilac brojnih odlikovanja.

Izvor: Večernje novosti/Beta/AFP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *