Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„PAVLE“ MIRI BANJAC

Mira Banjac dobitnik je nagrade „Pavle Vuisić“, za izuzetan doprinos filmu, koje Udruženje filmskih glumaca dodeljuje, vrednujući kompletnu profesionalnu karijeru. O najboljim glumačkim ostvarenjima na 43. filmskim susretima u Nišu odlučivaće Radmila Živković, Petar Kralj i mlada glumica Marija Vicković.

Susrete na Letnjoj pozornici je u četvrtak otvorila Svetlana Bojković, uz prisustvo oko 4.000 posetilaca, a prve večeri prikazani su „Ljubav i drugi zločini“ Stefana Arsenijevića i „Četvrti čovek“ Dejana Zečevića.
U hotelu „Maj plejs“, gde je festivalski centar, u četvrtak je sve bilo spremno za doček prvog „konvoja“ glumaca, režisera i drugih filmskih radnika. Glumca Petra Božovića čekalo je njegovo mesto za šankom.

Diskretno hotelsko osoblje za „Novosti“ priznaje da pravi festivalski štimung počinje tek kada Božović pristigne u Niš, odnosno ove godine i pre zvaničnog otvaranja.

Ispred hotela „Ambasador“, gde četiri pune decenije odsedaju uglavnom „stariji“ glumci, nestrpljivo su „dežurala“ dečica, čekajući autogram.

Prema rečima Snežane Nikšić, umetničkog direktora festivala, 43. filmski susreti su svojim programom i nagradama svih sedam dana posvećeni glumačkoj veštini. Nagrade festivala dodeljuju se za najbolje glumačko ostvarenje Gran pri, Car Konstantin i Carica Teodora za najbolju glavnu žensku, odnosno mušku ulogu, povelje za izuzetnu žensku i mušku ulogu, kao i nagrade za epizodiste, debitanta. Nagrada publike za glumca festivala, nagrada žirija kritike FIPRESCI, najbolji glumac producent i nagrada za najboljeg mladog glumca i glumicu novosadskog „Filma“, vrednovaće se u okviru nezvaničnih festivalskih priznanja.

REPERTOAR
ORGANIZATORI očekuju punu Letnju pozornicu svake večeri, a prema rečima Vesne Bratić, direktora 43. filmskih susreta više od 200 glumaca, režisera i filmskih radnika očekuje se do 27.avgusta, kada se zvanično zatvara festival. U petak će publika videti „Peščanik“ i „Bledi mesec“ .

BONUS
DOKUMENTARNI film o Šabanu Bajramoviću, u režiji Miloša Stojanovića, filmski zapisi o glumcu Dušku Janićijeviću, ostvarenja Josipa Novaka, Koste Novakovića, Đorđa Vasiljevića i Miroljuba Stošića neki su od filmova koje će publika videti u okviru posebnih programa 43. filmskih susreta.

Izvor: Večernje Novosti S.Babović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *