Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OKS: DOKAZAĆEMO DA JE ČAVIĆ POBEDIO

Sportski direktor OKS, Branislav Jevtić, najavio je da će Olimpijski komitet Srbije uputiti žalbu Međunarodnom olimpijskom komitetu zbog rezultata finalne trke na 100 metara delfin na OI, u kojoj je Majkl Felps navodno pobedio Milorada Čavića za jednu stotinku.

Finiš trke podelio je svet na dva dela, na one koji veruju Omega Timing sistemu i one koji veruju svom oku.

U intervjuu za „Press“, Jevtić kaže da će OKS dokazati da je Milorad Ćavić pobedio Majkla Felpsa. On dodaje da je gledao sporni foto-finiš i da je odmah izrazio sumnju u trijumf Amerikanca, odnosno da je „utvrdio da postoji greška u elektronici, koja je procenila da je naš as stigao drugi“.

„Tek kada dobijemo odgovarajuće rezultate možemo da se žalimo MOK-u i pokažemo da postoji druga strana priče. Posle trke nismo imali te mogućnosti, jer ako sudijski žiri kaže da je pobedio Felps, onda su vam ruke vezane. Ne možete ništa osim da se spalite kolektivno na bazenu. Važno je da nas snimak nije ubedio u pobedu Amerikanca i da imamo pravo da radimo dodatne analize i saznamo istinu“, rekao je Jevtić.

On otkriva i kako OKS namerava da obori rezultate trke, samim tim i Felpsov rekord od osam zlata na jednim igrama.

„Sada je sve u rukama naučnika i inženjera, koji moraju da izračunaju brzinu kojom su se kretali Čavić i Felps u poslednjih pet metara, kao i silu kojom su dotakli taster-ploču. Uradićemo sve analize jer znam da su Australijanci svojevremeno izračunavali te parametre i da je to moguće“, optimista je Jevtić.

Čak ni MOK, odnosno FINA, ne spore da je Čavić prvi dodirnuo ploču. Oni tvrde da to nije uradio dovoljno snažno.

„Čavić je dotakao zid prvi, to se jasno vidi na snimku i tu nema nikakve dileme. Ali, sporno je, po objašnjenju čelnika FINA, to što naš as nije dovoljnom silom udario u taster da bi zaustavio sat. Kažu da njegov dodir nije imao tu snagu da pređe prag na kojem elektronika reaguje i on je navodno izgubio trku u tehničkom detalju. Međutim, to je njihov problem. Ja smatram da je Čavić imao dovoljnu silu u prstima da zaustavi sat i to je ono što treba da utvrdimo. Vidim da se podigla velika prašina u medijima oko svega i dobro je da imamo dosta prijatelja u svetu koji će nam pomoći da dođemo do istine“.

Jevtić ne živi u iluziji da će Miloradu naknadno biti dodeljeno zlato, ali oseća potrebu da Savez stane iza njega, baš kao što nije stao na EP u Ajdhovenu, kada mu je oduzeto zlato zbog majice „Kosovo je Srbija“.

„Rezultat koji dobijemo ne može mnogo da nam pomogne jer je sve već završeno i medalje su podeljene. Ali, s druge strane, to će pokazati da je elektronika pogrešila. Takođe, pokazaće ozbiljnost naše zemlje i Olimpijskog komiteta da stanu iza svog takmičara. Propustili smo tu priliku na EP u Ajndhovenu, kada je Čavić suspendovan zbog majice „Kosovo je Srbija“. Tada smo se lako povukli. Trebalo je da idemo do kraja, da odemo na više sudove i borimo se protiv nepravde. Sada nećemo odustati“, poručuje Jevtić.

Izvor: (MONDO)

One Response

  1. PAS NE LAJE SELA RADI

    “Ulozil ismo protest ali su nasu delegaciju, iza ztavorenih vrata brzo ubedili da je sve u redu“, kaze Milan Misic u beogradskoj Politici.
    Nije li ovo seirenje sekretara OK Srbije &Okej najavljivanju zalbe samo za domace usi jos jedan prilog za kolekciju bescasca, kojoj smo ovih dana priustili i konskevnetno cutanje po pitanju rusko gruzijskog sukoba ili nalazenja srpskog naoruzanja na strani “Omege“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *