Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BOBAN SKERLIĆ SPREMA MELODRAMU

Poznati reditelj snima film „Top je bio vreo“ sa Sergejom Trifunovićem u glavnoj ulozi

U decembru počinje snimanje igranog filma „Top je bio vreo“ reditelja Bobana Skerlića po romanu Vladimira Kecmanovića. Najveći deo filma snimaće se na lokacijama u Republici Srpskoj. Reditelj filma priča za „Blic“ kako je došlo do ovog projekta.

– Zapravo mi je Tihomir Stanić, producent filma, ponudio da radim taj film. Tako da zasluge za ovaj projekat idu njemu. Svaku priliku da se o ratu i traumama koje on nosi progovori mislim da valja iskoristiti. Priča projekta „Top je bio vreo“ posebno nudi mogućnost da se o ratu progovori bez zauzimanja strana i politikantstva, te da se plasira snažna poruka protiv podela i mržnje. U centru priče je desetogodišnjak koji iskusi užase rata, koji na njega dramatično utiču. Producent filma je Tika Stanić i njegova kuća „Drina film“ iz Beograda, kao i „Balkan film“ iz Bosanske Dubice. Ovo zapravo i nije ratni film u klasičnoj žanrovskoj podeli. „Top je bio vreo“ je više melodrama u ratnom okruženju. Samim tim, naglasak neće biti na skupim scenama ratnih borbi. Producirati film danas je svakako podvig – rekao nam je Boban Skerlić.

Roman Vladimira Kecmanovića mnogi porede sa kultnim romanom Agote Krištof „Velika sveska“. Ima li još literarnih ili filmskih referenci na koje se oslanja budući projekat?

Kecmanovićev roman ima veze sa Agotom Krištof pre svega na planu opšte atmosfere i drskosti u neposrednom prikazivanju drastičnih situacija u kojima se nalazi glavni junak. U scenariju, ali i u podeli postoje manje ili više direktne reference na filmove „Sjećaš li se Doli Bel“, „Valter brani Sarajevo“, „Otac na službenom putu“, „Ivanovo detinjstvo“, „Idi i gledaj“.

Glavni junaci filma su Sergej Trifunović, Bane Cvejić, Mira Banjac…

– U filmu igra četrdesetak glumaca. Najviše ih je iz BiH, ali ima i glumaca iz Beograda i Zagreba. Prošli smo prilično obuhvatan i naporan proces kastinga i probnih snimanja kroz koji smo zaokružili podelu, među kojima su Sergej, Mira Banjac i drugi. Premijeru filma očekujem već sledeće jeseni – rekao nam je na kraju razgovora Boban Skerlić.

Izvor: Blic Online V. Đurić Đura

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *