Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA „TESLINA VIZIJA INTERNETA“

KULTURNO-TURISTIČKA RUTA „PUTEVIMA TESLE KROZ SRBIJU“

Elektrotehnički fakultet iz Beograda i Klaster puteva kulture otvorili su za javnost stogodišnje kabinete ETF-a, a prikazana je i izložba „Teslina vizija Interneta“

Dekan ETF-a Branko Kovačević podsetio je da je Tesla, uz Mihajla Pupina, osnivač ETF-a 1894. godine, a već 1903. Srbija je dobila prvu elektranu po Teslinim zamislima na reci Đetini kod Užica, koju je izgradio Đorđe Stanojević, svega četiri godina posle izgradnje prve hidroelektrane na Nijagari u SAD.

Danas 99 odsto industrije počiva na Teslinim izumima, od tramvaja, fabrika, do kućnih uređaja, mobilne telefonije i Interneta, podsetio je Kovačević, naglašavajući da je Tesla napravio industrijsku revoluciju koja još uvek traje i možda samo delo Leonarda da Vinčija može da se uporedi sa delom srpskog naučnika.

Govoreći o mašinama u kabinetima ETF-a, na kojima su učile i danas uče generacije studenata, Kovačević je rekao da su to ratne reparacije koje je Srbija dobila posle Prvog svetskog rata od Nemačke, od „Simensa“, proizvedene na osnovu Teslinih principa i one i danas rade.

„Na njima se savršeno vidi šta se dešava u realnom svetu. Danas imate računare, virtuelnu realnost, digitalni svet, zaboravlja se na pravu realnost, tako da su te mašine idealne za nas i mislim da te mašine nema niko u svetu, pa čak i sam „Simens““, kazao je dekan ETF-a.

Izložba će biti otvorena u narednih mesec dana.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i državni sekretar Ministarstva energetike Dušan Mrakić i direktor muzeja Nikole Tesle Vladimir Jelenković.

Izvor: Dnevni akter/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *