Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OTVORENA NOVA SEZONA BEOGRADSKE FILHARMONIJE

Kao i prethodnih godina Beogradska filharmonija otvorila je novu sezonu koncertom iz svog ciklusa novogodišnjih koncerata, kojim je večeras u Kolarčevoj zadužbini sa gostima dirigentom Rubenom Gazarijanom i solistom, mandolinistom iz Izraela Avi Avitalom obeležila jevrejsku Novu godinu.
Otvorena nova sezona Beogradske filharmonije

Ciklusom novogodišnjih koncerata Beogradska filharmonija obeležava nove godine po jevrejskom, islamskom, gregorijanskom, julijanskom i kineskom kalendaru.

Na početku sezone uobičajeno se publici obraćao dosadašnji direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, a to je učinio i večeras u ulozi novog ministra kulture i informisanja rekavši da je – „ovo bilo 12 i po čarobnih i divnih godina koliko smo zajedno sa jedne i sa druge strane bine gradili divnu instituciju kao što je Beogradska filharmonija“.

„Ponosan sam na sve što smo uspeli da uradimo“, naglasio je Tasovac, dodajući da je prošle nedelje potpisao dva dokumenta – jedan je ugovor o gostovanju BF u oktobru 2014. godine u Karnegi holu, a drugi je njegova ostavka na mesto direktora te institucije.

On je naglasio da će mu biti čast da sluša orkestar sa druge strane bine.

Koncertmajstor Miroslav Pavlović obraćajući se u ime čitavog orkestra rekao je da je „prošlo 12 turbulentnih godina u ostvarivanju zajedničkih snova“ i poželeo mu na novom radnom mestu puno uspeha, čeličnih živaca i da „napravi nove i uspešnije filharmonije“. Takođe, uručen mu je i poklon u ime Beogradske filharmonije.

Tradicionalno, domaćin ovih koncerata je verski lider zajednice čija se Nova godina obeležava.

Beogradska filharmonija sa svojim gostima na prvom koncertu u novoj sezoni, koja nosi naziv „Idemo dalje“, izvela je dela jevrejskih autora Meire Varšauer „Kao potoci u pustinji“, Avnera Dormana Koncert za mandolinu i orkestar i Kurta Vajla Simfonija br. 2.

Publika je imala priliku da se prvi put sretne sa mandolinistom Avitalom, jednim od najuzbudljivijih i najpreduzimljivijih mladih muzičara, kandidata za nagradu Gremi koji je međunarodnu karijeru započeo nakon zapaženih nastupa u prestižnim dvoranama širom sveta.

Avital je prvi mandolinista nominovan za nagradu Gremi u kategoriji Najbolji instrumentalni solista, nominovan je za snimak Koncerta za mandolinu Dormana, koji je svirao u Beogradu.

Virtuozni mandolinista kao solista nastupao je sa velikim svetskim orkestrima sa dirigentima Mstislavom Rostropovičem, ser Sajmonom Retlom, Filipom Antrmonom i mnogim drugim.

Sa Beogradskom filharmonijom Avital je nastupio pod upravom glavnog dirigenta Virtemberškog kamernog orkestra iz Hajlbrona, Gazarijana, jerevanskog dirigenta i violiniste koji je karijeru počeo na završetku studija u Lajpcigu.

Na Muzičkoj akademiji u Lajpcigu, 1998. godine održao je javni završni koncert, za koji je dobio najvišu ocenu. Potom je bio prvi koncertmajstor Simfonijskog orkestra zapadne Saksonije, a do 2002. godine, glavni dirigent tog orkestra. U to vreme, bio je najmlađi dirigent na toj funkciji u Nemačkoj.

Nakon pobede 2002. godine na Prvom međunarodnom takmičenju u dirigovanju Ser Džordž Šolti u Frankfurtu na Majni postao je novi glavni dirigent i umetnički direktor Virtemberškog kamernog orkestra iz Hajlbrona.

Izvor.:Press Online/Tanjzg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *