Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

LEGAT MILOŠA CRNJANSKOG U NARODNOJ BIBLIOTECI

BEOGRAD – U okviru Dana evropske baštine “Darivanje i zadužbinarstvo“ u četvrtak, 20. septembra u Narodnoj biblioteci Srbije biće otvorena izložba “Legat Miloša Crnjanskog“.

Prema izričitoj želji, izraženoj u testamentu Vidosave Crnjanski, supruge Miloša Crnjanskog, NBS je 1979. godine primila njegovu zaostavštinu.

Ovaj vredni legat našeg čuvenog pisca sadrži nekoliko bogatih celina – ličnu biblioteku, rukopisnu građu, fotografije, dokumenta, crteže, nameštaj, ukrasne i odevne predmete, navodi se u saopštenju NBS.

Lična biblioteka sadrži 459 bibliografskih jedinica, koje su opisane u štampanom katalogu koji je objavila Svetlana Jančić u “Katalogu lične biblioteke Miloša Crnjanskog“, dok je 1.211 bibliografskih jedinica rukopisne zaostavštine obradila Nada Mirkov-Bogdanović i objavila u “Katalogu rukopisne zaostavštine Miloša Crnjanskog“.

Fond fotografija sadrži 179 fotografija Crnjanskog i njegove porodice, dok se u zbirci dokumenata nalaze đačke knjižice, studentski indeksi, novinarske legitimacije i druga lična dokumenta.

Posebnu celinu čine crteži iz gimnazijskih dana, kao i jedan autoportret u ulju.

U legatu se nalaze i pisaći sto i stolica, komoda, pisaća mašina, foto-aparat i nekoliko ukrasnih predmeta. Zanimljivost legata predstavlja kofer Miloša Crnjanskog sa njegovim džemperom i pantalonama.

Postavka predstavlja samo mali deo bogate i raznovrsne zaostavštine Miloša Crnjanskog koja se čuva u NBS.

Povodom izložbe, Nada Mirkov-Bogdanović održaće predavanje na temu Legati i zadužbine kao izvori za naučna istraživanja – rukopisna zaostavština Miloša Crnjanskog.

Izvor:Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *