Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BIBLIOTEKE SAME BIRALE KNJIGE

Predrag Marković (foto arhiva Politike)

Za vreme mandata Predraga Markovića, Ministarstvo kulture otkupilo 2.616 knjiga od njegove kuće „Stubovi kulture“

Bivši ministar kulture Predrag Marković izjavio je juče da za vreme svog mandata nije doneo odluku da se kupe knjige za biblioteke u Srbiji od izdavačkog preduzeća „Stubovi kulture“, čiji je on bio vlasnik, odgovarajući time na optužbe koje mu stavljaju na teret sukob interesa. Marković je rekao da biblioteke same odlučuju koje knjige će da otkupe, a da ministar samo potpisuje te odluke, što je on i učinio, prenela je Beta.

Odluku o otkupu knjiga ne donosi ministar već je to izbor naslova koje biblioteke traže. Stotine izdavača u tom procesu učestvuju, na tom konkursu sve je javno i transparentno, i niko nije imao nikakvu primedbu“, naveo je Marković dodajući da se izdavačka kuća „Stubovi kulture“ nije javila na otkup knjiga, ali su se „biblioteke bunile zbog toga što su ostale bez novih knjiga poput naslova Dušana Kovačevića i Svetlane Velmar Janković“.

Sajt „Pištaljka“ objavio je juče da je Ministarstvo kulture sredinom ove godine otkupilo 2.616 knjiga, odnosno 24 naslova od izdavačkog preduzeća „Stubovi kulture“ d.o.o. čiji je vlasnik bio tadašnji ministar Predrag Marković, a da vrednost knjiga koje je ministarstvo budžetskim novcem otkupilo od „Stubova kulture“ za potrebe javnih biblioteka u Srbiji iznosi 1.171.903,12 dinara.

Marković je devetog aprila 2012. potpisao odluku kojom je raspodelio 89.978.938,37 dinara izdavačkim preduzećima i autorima koji samostalno izdaju svoje knjige, podseća sajt „Pištaljka“.

Na konkurs ministarstva za otkup javnih publikacija objavljenih 2011. godine za potrebe javnih biblioteka u Srbiji prijavilo se 220 izdavača. Komisija je predložila ministru da izabere 191 izdavača, uključujući i izdavačko preduzeće „Stubovi kulture“. „Stubovi“ su se kasnije našli među 24 izdavača koja su od ministarstva dobila iznos veći od milion dinara.

Marković je, podsetimo, vlasnička prava u ovoj firmi u martu 2011. preneo na Vesnu Tešić-Milovanović. Agencija za borbu protiv korupcije je, međutim, ocenila da Marković, zbog sukoba interesa, mora da napusti i poziciju urednika izdanja u „Stubovima kulture“.

Odgovarajući Agenciji za borbu protiv korupcije Marković je u tekstu objavljenom 25. avgusta u „Politici“, naveo da su fabrikovani napadi na njega sada zamenjeni napadima na njegovu izdavačku kuću koja već dvadeset godina okuplja najeminentnije srpske pisce. Podsetivši uzgred da i dalje namerava da živi u svom jednosobnom stanu, Marković je tom prilikom ponudio prodaju 100 odsto vlasništva „Stubova“, za početnu cenu od jednog dinara. Ponuda, kako je istakao u svom članku, važi mesec dana, dakle, do kraja ovog meseca…
Izvor: Politika M. S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *