Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VANDALI I MAMUTIMA LOME NOGE

KIKINDA Nepoznati vandali iskrivili su i polomili prednju desnu nogu na replici mamutice Kike izložene u dvorištu Narodnog muzeja u Kikindi.

U Narodnom muzeju kažu da oštećenje može da se sanira, a za popravku je potrebno desetak dana.

Replika od poliestera visoka 4,7, široka tri i duga sedam metara, od prošle godine nalazi se u dvorištu Narodnog muzeja, dok je originalni skelet u specijalnim vitrinama i u posebnoj prostoriji izložen u muzeju.

Skelet mamuta pronađen je pre 12 godina u glinokopu fabrike „Toza Marković“, na dubini od 20 metara prilikom redovne eksploatacije gline.

Kako piše „Blic“ stručnjaci Prirodnjačkog muzeja u Beogradu utvrdili su da je u pitanju skelet ženke star oko 500.000 godina.

Fosilni ostatak koji poseduje kikindski Narodni muzej jedinstven je u Evropi, jer je pronađeno čak 93 odsto koštane mase. Nedostaju samo delovi stopala i lopatice i to je veliki presedan, jer su sve kosti u glini nađene netaknute.

Kopija originalnog skeleta mamuta izrađena je u okviru projekta „Kikindski mamut“, koji je sa 250.000 evra finansirala Evropska agencija za rekonstrukciju u okviru programa Regionalnog društveno-ekonomskog razvoja. Ženka mamuta tada je dobila zaštićeno ime „Kika“.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *