Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„ZLATNI TORANJ“ HOLANDSKOM FILMU

PALIĆ – Holandski film „Borgman“ reditelja Aleksa van Vanderdama dobitnik je „Zlatnog tornja“ za najbolji film, dok je Tudor Đurđiju, reditelj filma „O puževima i ljudima“ dobitnik „Palićkog tornja“ za najbolju režiju na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma na Paliću, saopštio je danas žiri tog festivala.

Film „Borgman“ je “moćan, hrabar i jedinstven film, predivno režiran, sa neočekivanim i nadrealnim obrtom, koji stav protiv establišmenta upućuje na društvo koje nas ostavlja u želji da odgovorimo na ono što se ne može odgovoriti“.

Sa druge strane, kako je na pres konferenciji izneo predsednik žirija ovogodišnjeg festivala Srđan Dragojević, „O puževima i ljudima“ je konceptualno potpuno različit film od „Borgmana“.

„Pametna, očaravajuća i zabavna komedija sa snažnom društvenom pozadinom koja prikazuje i otkriva sveže lice rumunske kinematografije“, navodi se u odluci žirija kojim je Dragojević predsedavao.

Komentarišući nagrađene filmove, Dragojević je rekao da je odluka žirija u neku ruku „konceptualna“, jer su dva potpuno različita filma dobila najveće nagrade.

„Ove suprotnosti svedoče o tome koliko je evropska kinematografija bogata, različita i koliko je njena vrednost u toj različitosti“, rekao je Dragojević.

Osim Dragojevića, u žiriju su bili i producent iz Velike Britanije Ešli Horner, poznata turska glumica Nurgul Ješilčaj, član saveta CICAE iz Češke Marketa Hodouskova i kritičarka iz Francuske Pamela Pianeca.

Dragojević je rekao da su odluke žirija jednoglasne, i da su donete jako brzo, što je po njegovom mišljenju veoma retko.

„Neki filmovi su zaista bili izvrsni. Nikolaj Nikitin je imao odličnu selekciju. Bio sam u žiriju festivala u Stokholmu, i mogu da kažem da je ovogodišnji Palićki festival imao daleko jaču selekciju, što je veliki kompliment za festival“ – rekao je Dragojević.

Glavni, takmičarski, program ovogodišnjeg festivala, čiji je selektor bio Nikolaj Nikitin, posvećen je evropskim filmskim ostvarenjima koja „provociraju pitanja o sudbini evropskog čoveka, ujedno ukazujući na svu lepotu i važnost različitosti unutar evropskog prostora“.

Žiri je dodelio i specijalno priznanje glumcu Andžeju Čiri za ulogu u poljskom filmu „U ime…“, u režiji Malgožate Šumovske.

Na predlog žirija, nagradu „Sejfi Teoman“, za najprovokativniji i najhrabriji prvi ili drugi film, Bord festivala dodelio je finskom filmu „Otvori mi se“ u režiji Simoa Halinena.

Što se tiče takmičarskog programa „Paralele i sudari“, žiri na čijem je čelu bila Irena Bilić, doneo je odluku da za najbolji film u ovoj selekciji proglasi tursko ostvarenje „Hladnoća“ u režiji Ugura Jusela, dok je specijalna nagrada dodeljena ostvarenju Alekseja Balabanova „Hoću i ja“.

Jubilarni Festival evropskog filma Palić završava se večeras projekcijama filmova i dodelom nagrada na Letnjoj pozornici na Paliću.

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *