Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BEOGRADSKA FILHARMONIJA VEČERAS BEZ DIRIGENTA

Beogradska filharmonija održaće večeras koncert bez dirigenta, uz umetničko vođstvo violiniste Gordana Nikolića, saopšteno je iz BF. Deo koncerta, koji je zakazan za 20 sati u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbuine, biće izveden i bez stolica, stojeći.

Na pretposlednjem koncertu u ovoj sezoni Beogradske filharmonije biće izveden jedan od najpopularnijih programa ove sezone. Osim Hajdnove simfonije „Čudo“ i dva Šubertova dela za solo violinu i orkestar – „Poloneza“ i „Konzertstck“, na kraju koncerta, Šubertovu Petu simfoniju orkestar BF izvešće „na nogama“.

– Smatram da je stojeći stav prirodan za izvođenje muzike. Najvažnije je da se izađe iz nekog naviknutog odnosa, a i drugačije se svira kada se stoji. U stojećem položaju se dolazi do šire tonske palete zbog toga što postoji veza između položaja tela muzičara i tonske ekspresije. Uostalom, kada muzičari stoje, komunikacija je bolja. Kada se spoje dobra komunikacija i, u današnje vreme tako zapostavljeno međusobno razumevanje muzičara, nastaje najbolja muzika komentariše Gordan Nikolić svoj neobičnan način rada sa orkestrom.

Gordan Nikolić je, inače, koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra i umetnički direktor Holandskog kamernog orkestra iz Amsterdama. Nosilac je titule Prince Consort Professor, za rad s ansamblima na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu i dobitnik nagrade na međunarodnom violinističkom konkursu Paganini. Bio je umetnički vođa u kamernim orkestrima Evrope, Lozane i Roterdamskoj filharmoniji. Redovno nastupa na prestižnim festivalima kamerne muzike i sarađuje sa umetnicima među kojima su Mihail Pletnjov, Vladimir Mendelson i drugi.

Izvor: Danas I.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *