Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DINOSAURUSI OD VEČERAS U BEOGRADU

Nakon opsežnih priprema, velika izložba „Dinosaurusi Argentine – Džinovi Patagonije“, svečano će biti otvorena večeras u 20 sati, u Ipmuls holu hotela Kontinental u Novom Beogradu.

Zahvaljujući Prirodnjačkom muzeju iz Beograda, organizatoru projekta i njegovim autorima, udruženju GGPCLA – Grupo Cultural iz Argentine, ovdašnja publika, kao i gosti prestonice, narednih sedam meseci moći će da uživaju i saznaju o najvećim bićima koja su ikada hodala zemljom – dinosaurusima. Na 2.500 kvadratnih metara prostora Impuls hola, biće predstavljeno 20 vrsta dinosaurusa, sa oko 40 eksponata skeleta i delova skeleta ovih praistorijskih bića, a izloženi materijal prikazuje i jaja dinosaurusa, gnezda mladunaca, replike nađenih otisaka stopa, kosti, rekonstrukcije života…

Najatraktivniji eksponati su, svakako, kompletni skeleti deset dinosaurusa – krvoločnog mesojeda Gigantosaurusa (14 metara), biljojeda Rebbachisaurusa (17), Carnotaurus (7.5)… „Džinove Patagonije“ dosad je videlo više od milion posetilaca, a prestonica Srbije će imati tu čast da se u njoj dogodi premijera kompletnog skeleta Megaraptora, dugog devet metara i sa kandžom dugačkom 40 centimetara. Manji odeljak postavke, pod nazivom „Srbija u vreme dinosaurusa“, bavi se pitanjem postoji li mogućnost da se u budućnosti na domaćem terenu pronađe neki primerak ove životinje, ali i time zbog čega je u ovdašnjoj sredini utihnuo istraživački duh… Izložba će biti zanimljiva pre svega deci, ali i odraslima, s obzirom na to da skoro svako uživa u učenju ukoliko je ono kroz igru. Ovde će takvih momenata biti u priličnoj meri, a čitavoj stvari doprinosi i specijalno dizajnirana mračna i misteriozna atmosfera postavke, kakva i priliči još uvek zagonetnom svetu dinosaurusa. Generalni sponzor izložbe je Rajfajzen banka.

Izvor: Danas A. Ćuk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *