Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREDAVANJE JAPANSKOG KOMPOZITORA

www.hidekikozakura.com

Japanski kompozitor Hideki Kozakura održaće predavanje o savremenoj japanskoj muzici 20. i 22. maja, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a tokom njegovog gostovanja biće održan i humanitarni koncert na Kolarcu na kome će biti izvedene njegove kompozicije.

Na kocertu, koji će biti održan 22. maja, pijanistkinja Jelena Dajić Levajac i sopran Tijana Đuričić, izvešće cikluse solo pesama Hidekija Kozakure, kao i Kurta Vejla, Otorina Respigija, Manuela de Falje i Đakoma Pučinija.

Dolazak Kozakure rezultat je veoma uspešne internacionalne saradnje u okviru projekta „Savremena muzika Srbije i Japana“, koja se realizuje pod pokroviteljstvom Kompanije „Bene“, Jugokoncerta i ambasade Srbije u Japanu.

Ulaznice za koncert u Kolarčevoj zadužbini su besplatne, a sve donacije su izraz mogućnosti i volje.

Hideki Kozakura je diplomirao na Univerzitetu lepih umetnosti i muzike u Tokiju, a posle toga je magistrirao kompoziciju na Kraljevskom koledžu za muziku u Stokholmu.

Posle osvajanja prve nagrade na na takmičenju u Takemitsu 1997. godine, njegova dela su postala stalan repertoar vodećih svetskih umetnika i orkestara u Japanu, Evropi i Severnoj Americi.

Muzika Hidekia Kozakure je pod uticajem nemačke škole (Betoven, Šubert i Brams), tradicionalne japanske izvodačke umetnosti i nemačkog elektro popa.

Veoma je aktivan u projektima kulturne razmene sa poznatim umetnicima iz inostranstva, a krajem 2005. godine je osnovao društvo „Nuovo virtuoso“ koje je posvećeno promociji mladih i perspektivnih muzičara.

Sa kompozitorom Harukijem Suzukijem je 2009. godine osnovao Kompaniju „Bene“, koja se bavi organizacijom međunarodnih umetničkih događaja u Aziji i Evropi.

Izvor:B92/Beta Foto: Georg Hosoya

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *