Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SRPSKI PISCI VAN LEKTIRE U CG

Pisci koji su ranije u crnogorskim školama izučavani u okviru nastavnog predmeta srpski jezik i književnost, sada su u novom nastavnom predmetu crnogorski jezik i književnost potpuno zanemareni ili se pojavljuju sporadično.

Profesor književnosti Bosiljka Tomić kazala je da je u programu za osnovnu školu i gimnaziju, za Nastavni predmet crnogorski jezik i književnost, došlo do masovnog izostavljanja pisaca dobitnika prestižne „Njegoševe nagrade“.

„Velika pesnikinja i dobitnica Njegoševe nagrade 1984. godine Desanka Maksimović u nastavnom programu za osnovnu školu zastupljena je samo dva puta, u petom i osmom razredu, a ranije je njeno delo bilo zastupljeno u svim razredima, počev od prvog“, navela je Tomić.

Prema njenim rečima, u Nastavnom programu za osnovnu školu u Crnoj Gori više nema Mihaila Lalića, Oskara Daviča, Borislava Pekića, Dobrice Ćosića i Matije Bećkovića.

„Neki od njih, poput Bećkovića, nisu uvršteni ni u Nastavni program za gimnaziju“, kazala je Tomić.

Ona je navela da su u Nastavnom programu za osnovnu školu izostavljeni mnogi pisci iz Srbije na čijim delima su se, do sada, obrazovale generacije crnogorskih učenika.

„U prvom razredu više nema Jovana Jovanovića Zmaja i njegove pesme „Mati“, Desanke Maksimović „Hvalisavi zečevi“ i „Bajka o labudu“, Mire Alečković „Vetar sejač“, Stevana Raičkovića „Crtanka“, navela je Tomić.

Prema njenim rečima, u programu za drugi razred više nema Jovana Jovanovića Zmaja, Mire Alečković, Dobrice Erića i Dositeja Obradovića.

„U trećem razredu više nema pesama Branka Radičevića, Jovana Jovanovića Zmaja, Vojislava Ilića, Desanke Maksimović, Dušana Radovića, Branislava Crnčevića, Dobrice Erića, Ljubivoja Ršumovića i Milovana Danojlića“, navela je Tomić.

Ona je ukazala i da u programu za četvrti razred više nema pesama Vojislava Ilića, Stevana Raičkovića, Dobrice Erić i Janka Veselinovića.

Tomić je dodala da u petom razredu više nema pesme „Đački rastanak“ od Branka Radičevića, niti pesme Dečak i pas od Danila Kiša.

„U preostalim razredima osnovne škole više nema Milana Rakića i njegove pesme „Simonida“, Vladislava Petkovića Disa, Sime Pandurovića, Milutina Bojića i njegove „Plave grobnice“, Janka Veselinovića „Hajduk Stanko“, Đure Jakšića, Miloša Crnjanskog „Lament nad Beogradom“, navela je ona.

Tomić je kazala da je i izbor iz narodne poezije oskudan i nedovoljan.

„Kada se sve sagleda, očigledno je da je program za nastavni predmet crnogorski jezik i književnost planiran tako da sa tradicijom školstva u Crnoj Gori nema ništa zajedničko, sa jedinim ciljem stvaranja novog Crnogorca“, zaključila je ona.

Izvor: B92/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *