Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SPEKTAKULARNA OTKRIĆA: U BEOGRADU OTKRIVEN PRVI FILM IKAD SNIMLJEN O ZAGREBU

Film „Zagabria“, prikazan prošle nedelje u Jugoslovenskoj kinoteci, pomerio granice u filmskoj arhivistici.
Tekst o otkriću iz „Jutarnjeg lista“

Ostvarenje iz 1911, koje je naša publika imala prilike da vidi na 17. festivalu nitratnog filma (6-16. jun), najstarije je filmsko ostvarenje o Zagrebu, a ne, kako se dosad smatralo, „Kafana Corso“ iz 1915. Čovek koji je zaslužan za to veliko otkriće – upravnik Arhiva jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović za „Blic“ kaže:

– To je jedan od 12 filmova koji su snimili snimatelji italijanskog preduzeća „Ćines“ tokom 1911. na teritoriji Hrvatske i Dalmacije. Sem o Zagrebu, to su filmovi na kojima gledamo Plitvice, Slapove Krke, Opatiju, Rijeku, Dinarske Alpe i drugo. A taj film o Zagrebu, i ne samo on, bio je potpuno nepoznat. Otkrio sam ga istražujući italijanski film sniman na ovdašnjem području. Kolege iz holandske kinoteke su mi poslali „Zagrabiu“ ne znajući o kom gradu je tačno reč. Kad sam pogledao film, shvatio sam da je u pitanju Zagrebu. Posle otkrića filmova Svetozara Botorića i Đoke Bogdanovića, ovo je jedno od najvećih otkrića. Ogromno otkriće je bilo i kada sam pre nekoliko godina u našem arhivu otkrio britanski film o Sofiji iz 1908.

Zaslužan za otkriće: Aleksandar Erdeljanović

Po rečima Aleksandra Erdeljanovića, na ovogodišnjem Festivalu nitratnog filma u Beogradu bilo je još filmova koji su prvi put prikazani.

Na manifestaciji su bili prisutni predstavnici iz čak 28 svetskih filmskih arhiva i kinoteka.

Izvor; BlicOnline T. Nježić Foto: Promo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *