Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

REPLIKA LAFAJETOVE HERMIONE STIGLA U HALIFAKS

Replika „Hermione“, fregate kojom je 1780. francuski general markiz Lafajet stigao do Bostona, gde se priključio američkoj strani u Ratu za nezavisnost, stigla je juče u Halifaks, poslednju etapu na obali Severne Amerike pre povratka u Francusku.

„Hermionu“, simbol francusko-američkog prijateljstva, dočekalo je u luci nekoliko stotina ljudi.

Dolazak broda u Halifaks predviđen je u znak obeležavanja bitke kod Luisburga u julu 1781. godine usred rata za nezavisnost. „Hermiona“ i drugi francuski brodovi napali su u Halifaksu nekoliko zgrada britanske mornarice, koja se na kraju predala.

„Hermiona“ je 4. jula učestovala je u nautičkoj paradi u Njujorku, tokom koje je „pozdravila“ Kip slobode u SAD koje su tog dana obeležavale državni praznik, Dan nezavisnosti.

Prolazak pored Kipa slobode, koji je takođe simbol prijateljstva Francuske i SAD, bio je cilj putovanja „Hermione“, koja je 5. juna iz Francuske stigla u Jorktaun posle šest meseci plovidbe preko Atlantskog okeana.

Posle obilaska kanadske obale, brod se 10. avgusta vraća u Francusku.

Lafajet je imao manje od 20 godina kada se u tajnosti ukrcao na brod za Ameriku, kako bi se borio na strani Džordža Vašingtona. Doprineo je odlučujućoj pobedi protiv engleske vojske u Jorktaunu, 1781. godine.

Po povratku u Francusku 1789. bio je komandant Nacionalne garde.

Replika „Hermione“, 65 metara dugog broda čija je izgradnja počela 1997, porinuta je u francuskoj luci Rošfor, odakle je i Lafajet zaplovio ka Americi.

Izvo: BlicOnline/Beta/ Foto: AP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *