Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

UMRO PISAC ŽOZE SARAMAGO

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost preminuo u 88. godini života

Žoze Saramago je 1998. godine dobrio Nobelovu nagradu za književnost

Portugalski pisac i nobelovac Žoze Saramago umro je danas u 88. godini, u svom domu u Lanzaroteu, jednom od španskih Kanarskih ostrva, saopštio je njegov izdavač, prenose svetske agencije.

Izdavač Zeferino Koeljo dodao je da se zdravlje pisca pogoršalo posle nedavne bolesti, ali nije naveo druge detalje.

Poslednjih godina Saramago je nekoliko puta bio u bolnici, prvenstveno zbog problema sa disanjem.

Saramago rođen je 16. novembra 1922. godine u Azinjagi, u siromašnoj seljačkoj porodici. Teška materijalna situacija prinudila ga je da promeni niz zanimanja, da bi se tek 1976. godine posvetio isključivo književnosti. Od 1993. je živeo sa suprugom na ostrvu Lansarote.

Saramago se smatra jednim od najvećih portugalskih i jednim od najuticajnijih evropskih pisaca. Autor romana „Jevanđelje po Isusu Hristu“, „Slepilo“, „Sedam Sunaca i Sedam Mesečina“ i „Godina smrti Rikarda Reiša“ dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1998. godine.

Nedavno je dobio i prestižnu špansku književnu nagradu Princ od Asturije. Saramagova dela su prevedena na više od trideset svetskih jezika.

Izvor: Blic Online/Beta

One Response

  1. Moj omiljeni pisac! Pojam „smrt“ ima sasvim dugačija značenje upotrebljen uz ime nekoga kao što je Samarago. Ne znam portugalski jezik, ali bih ga zbog njega učila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *