Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ARHEOLOŠKI OSTACI SAKSONSKE PRINCEZE

LONDON – Britanski i nemački naučnici ustanovili da kosti pronađene u jednoj nemačkoj katedrali pripadaju saksonskoj kraljici koja je bila jedan od prvih pripadnika engleske kraljevske porodice, preneo je Bi-Bi-Si.

Ostaci kraljice Idit (Eadgyth), koja je umrla 946. godine, iskopani su 2008. u katedrali u Magdeburgu.

Unuka Alfreda Velikog, kralja Veseksa, udala se 929. za osnivača Svetog rimskog carstva nemačkog naroda Otona Prvog.

Predstavnik za štampu univerziteta u Bristolu kazao je da je reč o do sada najstarijim pronađenim ostacima nekog pripadnika engleske kraljevske loze.

Polusestra Atelstana, koji se smatra prvim kraljem cele Engleske, Idit je imala najmanje dvoje dece sa Otonom i većinu bračnog života provela je u saksonskom gradu Magdeburgu. Umrla je kada je imala oko 36 godina.

Sahranjena je u manastiru Sent Moris, ali su njeni ostaci najmanje tri puta premeštani. Poslednje mesto na kojem je sahranjena je velika grobnica u katedrali u Magdeburgu, 1510, umotana u svilu i u olovnom sanduku.

Analizom kostiju na univerzitetu Majnca potvrđeno je da je reč o ostacima koji pripadaju ženi koja je umrla kada je imala između 30 i 40 godina.

Profesor Kurt Alt pronašao je i dokaze da je žena često jahala konja i da se hranila namirnicama bogatim proteinima, uključujući ribu, što ukazuje na njen visok društveni status.

Međutim, ključni dokaz potekao je od zuba ženine gornje vilice.

Naučnici sa odseka za arheologiju bristolskog univerziteta i Instituta za antropologiju na Univerzitetu u Majcu analizirali su izotope stroncijuma i kiseonika u zubima.

– Laserskim analizama možemo da rekonstruišemo mesto na kojem je osoba bila, mesec po mesec, do njene 15. godine, kazao je Alister Pajk (Alistair Pike) sa bristolskog univerziteta.

Ustanovljeno je da se dobijeni podaci poklapaju sa Iditinim detinjsvom i asolescencijom u Veseksu.
Kosti saksonske kraljice biće ponovo zahranjene kasnije ove godine u katedrali u Magdeburgu, 500 godina nakon što je isto učinjeno 1510.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *