Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POČINJE OBELEŽAVANJE 17 VEKOVA MILANSKOG EDIKTA

Čitanjem Milanskog edikta – akta o toleranciji koji je doneo rimski car Konstantin – i svečanim koncertom duhovne muzike hora Sretenjskog manastira večeras u Narodnom pozorištu u Nišu počela jegodina obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta

Prisutnima su se obratili kopredsednici Organizacionog odbora projekta „Milanski edikt 313 – 2013, Srbija“ – predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh Irinej kojije otvorio godinu Milanskog edikta.
Domaćin večeri bio ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin a svečanosti su prisustvovali i predsednik vlade Srbije Ivica Dačić, ministri u Vladi i diplomatski kor.
Kako je rekla rukovodilac programa „Milanski edikt 313-2013, Srbija“ Slavica Trifunović, ceremonija se sastoji iz nekoliko delova, a počela performansom – čitanjem Milanskog edikta. Zatim je hor Sretenjskog manastira iz Moskve, jedan od najboljih svetskih horova, izveo jednosatni koncert duhovne i svetovne muzike.

Rimski car Konstantin Veliki (272-337), rođen u Naisusu (Niš), potpisao je 313. zakonski tekst kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana.

Tokom cele godine predstavama, izložbama i muzičkim programima Srbija će obeležiti 17 vekova edikta.

Izvor: Press Online/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *