Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ИЗЛОЖБА СЛИКА ТОМИСЛАВА ПАУНКОВИЋА У КЊАЖЕВАЧКОМ МУЗЕЈУ

У четвртак 17.09.2009. у 19 часова у Галерији Завичајног музеја Књажевац, биће отворена изложба слика под називом „Имагинарни простори Томислава Паунковића“. Овај сликар, пореклом из Књажевца, који већ тридесет година живи и ради у Немачкој, представиће књажевачкој публици 18 дела насталих у различитим фазама свог стваралаштва.

Да уметност комуницира универзалним језиком, да порекло и националност нису од пресудног значаја за успех, потврђује и искуство Томислава Паунковића. Признање и славу, у средини у којој живи и у ширим европским уметничким круговима, стекао је вишедеценијиском истрајношћу да свој уметнички израз учини препознатљивим. Иако у комуникацији са посматрачем, на својим платнима користи и елементе традиционалне културе и окружења из којег потиче, сликар очито успева да јасно упути на осећање и идеју који су провоцирали настанак дела.

Управо из тог разлога, са жељом да укаже на могуће моделе дијалога и комуникацију различитих култура, Завичајни музеј Књажевац је поводом обележавања Међународне манифестације „Дани европске баштине“ са темом „Унапређење интеркултурног дијалога“ организовао изложбу Томислава Паунковића. На отварању изложбе наступиће камерни хор „Лавиринт“ из Зајечара и Сокол Марковић из Књажевца на гитари.

Изложба ће бити отворена од 17.09. до 01.10.2009.

Томислав Паунковић, је рођен у Књажевцу 1952. године. Сликарством се бави од 1968. године, а од 1970. самостално излаже. Студије на Вишој уметничкој школи у Београду завршио је 1975. Био је члан уметничке „Групе 72″ са којом је до 1982. излагао више пута у земљи и иностранству. Од 1979. живи и ради у Немачкој, где је као члан немачких и међународних уметничких удружења (BBK South-Swabia-1990, Peintres Européen-1993, Kunstforum International-2007, Ars Nova Suisse-2007) излагао на бројним изложбама. Од 1980. у току студијских путовања по европским уметничким центрима у Немачкој, Француској, Италији, Холандији проучава сликарство „старих Мајстора“. Приредио је више од 40 самосталних изложби, а излагао је на преко 200 колективних изложби (Србија, Немачка, Аустрија, Италија, Швајцарска, Француска и др). Добитник је бројних награда у земљи и иностранству

Томислав Паунковић је пре свега сликар фигурације. У својим раним радовима, минијатурама и мртвим природама, Паунковић користи веристички приступ, методично и стрпљиво фиксира призоре, детаље. Временом, тамну палету разбија светлост. Боја је носилац светлости. Израз се мења, садржај компликује. Композицију чине транспарентне форме, а фантастични призори уводе се у свет чињеница. Уметник религиозне симболе комбинује са већ коришћеним мотивима – суочава имагинарно и реално. Он указује на своје порекло, увођењем мноштва знакова, користи метафоре, а слике добијају ново значење и смисао.

 

Било да се тумачи као сликар који негује поетику магичног реализма или као сликар надреалног, он је доследан заговорник класичног сликарства, решен да истраје у времену у којем се овакав начин визуелног изражавања често тумачи као застарели.


 

Овом приликом, сасвим неочекивано, Томислав Паунковић публици представља своје нове радове настале комбинацијом штампе и сликарских интервенција. Уметник свесно провоцира ризикујући да буде оспорен. Она представљају реакцију на поруке мас медија и негацију идеала лепоте које нам поменути медији пласирају. Хоће ли способност да се самостално одлучује и ствара, однети превагу над наметнутим укусом конзументског друштва, остаје отворено питање?
Из предговора Кустоса историчара уметности Завичајног музеја Књажевац, Милене Милошевић Мицић

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *