Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FILM O DARVINU PREVIŠE KONTROVERZAN ZA RELIGIOZNU AMERIKU

Britanski film o životu Čarlsa Darvina „Creation“ nije našao distributera u Sjedinjenim Američkim Državama jer je teorija engleskog prirodnjaka o evoluciji „previše kontroverzna“ za američku publiku, piše „Telegraf“.

Film „Creation“ (stvaranje), u kome glavnu ulogu tumači Pol Betani, govori o Darvinovoj borbi „između vere i razuma“ dok je pisao „Poreklo vrsta“. Film predstavlja „oca evolucije“ kao čoveka koji je izgubio veru u Boga nakon smrti desetogodišnje ćerke Eni. Ovaj film je izabran za otvaranje festivala u Torontu, nakon premijere u Britaniji, a prodat je širom sveta, od Australije do Skandinavije. Međutim, američki distributori su ga „zaobišli“ jer je „razoran“ za zemlju u kojoj, prema istraživanju „Galupa“ u februaru, svega 39 odsto ljudi veruje u teoriju evolucije.

Uticajni sajt koji daje kritičke osvrte na filmove sa hrišćanske perspektive Movieguide.org opisao je Darvina kao „rasistu, fanatika i prirodnjaka čija je ostavština masovno ubistvo“. „Njegova polu ispečena teorija direktno je uticala na Adolfa Hitlera i dovela do zverstava, zločina protiv čovečnosti, kloniranja i genetskog inženjeringa“, piše na sajtu.

Film je doveo do žestoke debate na američkih hrišćanskim sajtovima, a tipični komentari odbacuju evoluciju kao „smešnu teoriju sa ozbiljnim nedostatkom dokaza koji bi je podržali, uprkos više od jednog veka pokušavanja“, ukazao je „Telegraf“.

Džeremi Tomas, producent filma i dobitnik Oskara, izjavio je da je „zapanjen“ što takvi stavovi postoje 150 godina od objavljivanja Darvinove knjige „Poreklo vrsta“.

„Eto sa čime smo se suočili. U 2009. godini. Neverovatno. Film nema distributora u Americi. Imamo ugovore svuda drugde na svetu, ali ne i u Americi, sve zbog radnje filma“, kaže on.

„Nama je neverovatno da je to još ‘vruća’ tema u Americi. Oni još uvelike veruju da je On napravio svet za šest dana. Nama u Britaniji je teško da zamislimo religiju u Americi. Mi živimo u zemlji koja nije više tako religiozna. Ali u SAD, van Njujorka i Los Anđelesa, religija vlada“, ističe Tomas.

Izvor: Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *